X

Koca bir Nazi denizaltısı, basit bir tuvalet arızası nedeniyle nasıl battı?

Nisan 1945’te, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda kayıtsız şartsız teslim olmasına sadece birkaç hafta kala, bir askerin tuvalete gitmesi, bir Nazi denizaltısının dramatik bir şekilde batmasıyla sonuçlandı.

U-bot 1206, Aberdeen yakınlarındaki İskoç kıyı şeridinin dalgalarının altında seyrediyordu. Adı Unterseeboot’un (deniz altı botu) kısaltmasından gelen Almanya’nın U-botları, gemileri batırmada inanılmaz etkiliydi ve İkinci Dünya Savaşı boyunca ciddi bir tehdit oldukları defalarca kanıtlandı.

U-botlar, birçok teknolojik ve mühendislik avantajlarının yanı sıra, Müttefik denizaltılarına kıyasla etkileyici derecede gelişmiş bir tuvalet sistemine de sahipti.

Müttefik denizaltılarının tuvaletleri, bir süre boyunca atıkların toplandığı ve gemi su yüzeyine ulaştığında denize boşaltılan bir foseptik içeriyordu. Bu sistem nispeten iyi çalışıyor olsa da, bu tank, sıkışık denizaltıda çok ihtiyaç duyulan ekstra alanı kaplıyordu.

Nazi U-botunun bu modeli, bu sorunun üstesinden gelmek için, gemi su altındayken bile atıkları doğrudan denize püskürten yüksek basınçlı bir sistem kullanıyordu. Ne yazık ki, Kaptan Karl-Adolf Schlitt’in zor yoldan öğrendiği üzere, yerden tasarruf sağlayan bu teknolojinin kullanımı biraz karmaşık olabiliyordu.

Kaptan Schlitt 14 Nisan’da derin deniz tuvaletini ziyaret etti ve bir şekilde yanlış vanaları çevirerek sifon sistemini bozmayı başardı. Sorunun çözülmesine yardımcı olması için bir mühendisi çağırdı, ancak durum daha da kötüye gitti ve deniz suyu (ve muhtemelen insan atığı) içeriye akmaya başladı.

The Scotsman gazetesinin söylediğine göre Kaptan Schlitt, olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Teknenin önünde bir su sızıntısı olduğunda makine dairesindeydim” dedi ve devam etti: “Öğrendiğim şey, bir tamircinin ön tuvaletin dış havalandırmasını tamir etmeye çalıştığıydı. O sırada kontrol odasında bulunan mühendis, şiddetli su dolmasına rağmen tekneyi yüzdürmeyi başardı ve su yüzüne çıktı. Bu arada piller deniz suyuyla kaplıydı. Tekneye klor gazı dolmaya başladı. Artık dalamaz veya hareket edemez haldeydik. Bu noktada İngiliz uçakları ve devriyeleri bizi fark etti. Teknenin batmasına izin verdim.

Ve bu şekilde, bu U-botun savaştaki rolü sona ermiş oldu. Gemideki askerlerden dördünün boğulduğuna inanılıyor, geri kalan mürettebat üyeleri savaş esiri olarak yakalandı.

2012’de keşfedilene kadar, denizaltının enkazı yaklaşık 70 yıl boyunca İskoçya2ya yakın suların derinliklerinde kaldı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post