Yeni araştırmaya göre farelere SARS-CoV-2 bulaşabiliyor. Daha da kötüsü, New York şehrinin kanalizasyon sistemindeki fareler, COVID-19’a neden olan bu virüsü taşıyor olabilir.
Çalışma, hem laboratuvardaki hem de vahşi farelerin koronavirüs tarafından enfekte edilebileceğini ve insanlara hayvanlardan bulaşmanın ikinci bir yolunu sunabileceğini gösteren ilk çalışmalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Çalışmanın baş araştırmacısı ve Missouri Üniversitesi Grip ve Gelişmekte Olan Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Direktörü ve Profesörü Dr. Henry Wan yaptığı açıklamada “Bulgularımız, insanlara potansiyel ikincil zoonotik bulaşma için fare popülasyonlarında SARS-CoV-2’nin daha fazla izlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır” dedi ve devam etti: “Genel olarak, bu alandaki çalışmalarımız hayvanların insanları etkileyen salgınlarda rol oynayabileceğini gösteriyor ve hem insan hem de hayvan sağlığını koruyabilmemiz için anlayışımızı artırmaya devam etmemiz önemli.”
Hayvanlar, hastalığın potansiyel taşıyıcıları olabilecekleri için COVID-19 salgını sırasında yakından takip edildi. Zoonotik hastalıklar genellikle hayvan taşıyıcıları yoluyla hızla yayılabilir, bu nedenle köpekler, kediler ve çiftlik hayvanları gibi insanlarla yüksek temas halinde olan hayvanlar enfeksiyon belirtileri açısından izlendi. Bilim insanlarını birçok hayvanın yayılmayı artırabileceği endişesi ile incelenerek hastalığa yakalanabilecekleri gösterildi, ancak fareler pek dikkate alınmadı.
New York City içinde, sokaklarda ve geniş kanalizasyon şebekesinde dolaşan tahmini 8 milyon yabani fare bulunuyor. Önceki çalışmalar, farelerin SARS-CoV-2’ye maruz kaldığını ve insanlarla etkileşime girme ve hastalığı yayma olasılıklarının yüksek olduğunu göstermiş olsa da, Missouri Üniversitesi araştırmacıları, bunun en yaygın değişkenlere uygulanıp uygulanmadığını, farelerin bu varyantlardan enfekte olup olamayacağını ve insanların virüsü NYC’deki fare popülasyonlarına yayıp yaymadığını daha derinlemesine incelemeye çalıştı.
Araştırmacılar, kanalizasyon popülasyonlarından 79 fare alarak bunları COVID-19 için test etti ve varsa hangi varyantların mevcut olduğunu araştırdı. 79 örnekten 13’ünün testi pozitif çıktı ve bazıları salgının başlarından kalma değişkenler taşıyordu. Başka bir deney, farelerin, insanlarda olduğu gibi solunum yollarının enfeksiyonuna neden olan virüsün Alpha, Delta ve Omicron varyantları ile enfekte olabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, bu sonuçların, bu varyantların vahşi fareleri enfekte edebildiğini, halihazırda sahip olduklarını ve bunun gelecekte tehdit oluşturabileceğini gösteren ilk kanıtlar arasında olduğuna inanıyorlar.
Dr. Wan, “Bulgularımız, virüsün hayvanlarda dolaşıp yayılmadığını ve insanlar için risk oluşturabilecek yeni suşlara dönüşüp gelişmediğini belirlemek için fare popülasyonlarında SARS-CoV-2’nin daha fazla izlenmesi gerektiğini vurguluyor” dedi ve ekledi: “SARS-CoV-2 virüsü, bu tür zorlukları tam olarak anlamak için işbirlikçi, çok sektörlü ve disiplinler arası yaklaşımlar gerektiren tipik bir tek sağlık sorunu sunuyor.”
Çalışma mBio dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Chip