Koronavirüs aşısı çalışmaları dünya genelinde devam ederken, Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının son aşaması durdurulmak zorunda kaldı.
Çalışmada klinik testlere geçilmişti ancak bir denek aşıya olumsuz tepki verdi ve çalışma askıya alındı.
“Rutin Prosedür”
AstraZeneca’dan yapılan açıklamaya göre, bir denekte açıklanamayan bir hastalık ortaya çıktı. bunun üzerine testler durduruldu. Bu durumun, “rutin bir prosedür” olduğu ve durumun ardındaki nedenlerin araştırılmaya başlandığı ifade edildi.
Oxford Üniversitesi’nden bir sözcü, “Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir” dedi.
Deneğin Hayati Tehlikesi Yok
İlgili haber ilk olarak sağlık ve ilaç sektörüyle ilgili haberler yapan Stat News web sitesinden duyuruldu. Haberde, deneğin hayati tehlikesinin bulunmadığı, birkaç gün içerisinde iyileşmesinin beklendiği ifade edildi.
Oxford’un geliştirdiği aşının test çalışmaları ikinci kez askıya alınıyor. Böyle durumlarda, olay inceleniyor ve genellikle kısa bir süre içerisinde testler yeniden başlıyor.
Dünya Genelinde 176 Farklı Çalışma Yapılıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde koronavirüs aşısı geliştirilmesini öngören 176 farklı çalışma mevcut. Bu çalışmaların 33’ü insanlar üzerinde denemeler yapıyor, 9’u ise test sürecinin son aşamasında.
30 Bin Denek Üzerinde Yürütülen Koronavirüs Aşısı Çalışması
Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği aşı, etkili olma ihtimali yüksek çalışmalardan biri. Aşının birinci ve ikinci test aşamaları başarıyla tamamlandı. Kısa bir süre önce üçüncü aşamasına geçildi. Bu çalışmalara, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’da yaklaşık 30 bin denek katılıyor.
Kaynak: Chip