2021 yılının başında ortaya çıkan ve neredeyse iki yıldır hayatımızı her yönden etkileyen koronavirüs pandemisinin nasıl biteceği ile ilgili uzmanlar farklı fikirler sunuyor. Pandemi ile mücadele kapsamında çoğu önlem alındı. Bu önlemler ilk olarak maske, mesafe ve temizlik. Ardından bilim insanlarının geliştirdiği aşılar pandemi ile mücadelemizde kilit nokta olmaya başladı diyebiliriz.
Kendini yüksek ateş, öksürük ve halsizlik gibi belirtilerle gösterebilen hastalık farklı varyantlara dönüşerek varlığını sürdürmeye devam ediyor. En son Delta varyantı ile oldukça hızlı yayılan koronavirüs hayatlarımızda hala ciddi bir tehlike. Uzmanların ise pandeminin nasıl biteceği yönünde farklı fikirleri var.
“Ya herkes aşı olacak ya da herkes enfekte olacak”
Uzmanlar salgının öyle ya da böyle biteceği konusunda hemfikir ancak en kötü olasılıklara kendimizi hazırlamamız gerektiği konusunda da uyarıyorlar. Uzmanlara göre virüsün varyantları sebebiyle insanlar birden fazla enfekte olabilir. Böyle bir senaryoda milyonlarca insan hayatını kaybedebilir. Ancak uzmanlar “hazırlıklı olun” uyarısı yapıyor. Zira dünya genelinde yeni varyantla ilgili vakalar artmaya devam ediyor.
Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi direktörü ve ABD Başkanı Joe Biden’in danışmanı Michael Osterholm konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Verdiği ifadede ‘Bu dalgalanmaların dünya genelinde devam ettiğini görüyoruz. Sonbahar veya kış aylarında başka bir dalgalanma görebileceğimizi düşünüyorum.’ ‘Koronavirüs bulaşabileceği tüm insanlara bulaşana kadar durmayacak’ diyen Osterholm, ‘En azından önümüzdeki birkaç yıl boyunca, daha fazla aşı buldukça dalgalanmalar göreceğiz. Burada asıl önemlisi aralarındaki mesafe olacak’ sözlerini kullandı.
Kaynak: Teknolojioku