X

Korsanlar neden göz bandı takıyordu? Ya da gerçekten takıyorlar mıydı?

Korsanlar hakkında pek çok farklı bilgi duymuşsunuzdur. Bunların arasında hazinelerini anlaşılmaz bir sebep olmadan gömmelerinden, hepsinin İngiliz çiftçiler gibi konuşmalarına kadar, korsanlar hakkında birçok şaşırtıcı klişe de bulunuyor.

Kanca eller ve papağan arkadaşlarıyla birlikte popüler kültüre en sıkı şekilde yerleşmiş olanlardan biri, çok fazla korsanın göz bandı takmasıdır. Bunun sebebini merak etmiş ve birkaç farklı sebep duymuş olabilirsiniz. Ve bunlardan biri mutlaka göz yaralanmalarıdır. Ama durum çok farklı da olabilir.

Tarihsel kanıt olmaksızın öne sürülen bir teori, göz bandının göz yaralanmalarından kaynaklanmadığı, ancak savaşlar sırasında korsanların görüşüne yardımcı olduğu yönündedir. Buradaki fikir, başka bir gemiye binerken ve güverte altına inerken, gözlerinizin ışık eksikliğine alışmasının zaman almasıdır. Göz bandı takmak, korsanların bir gözünün yukarıdaki güneş ışığına, diğerinin karanlığa alıştığı ve güvertenin altına inerken göz bandını kaldırarak daha rahat görebilecekleri anlamına geliyordu.

Benzer ve ters bir şekilde, korsanlar örneğin geceleri güvertenin altında mum ışığında dururken göz bandını takmış da olabilir ve bant, savaşmak veya başka korsanlık faaliyetleri yapmak için tekrar güverteye çıkmaları gerektiğinde gece görüşlerini hazırlıyor olabilir.

Mythbusters (Efsane Avcıları), 2007 yılındaki korsan özel programında bu fikri inceledi. Kari, biri parlak ışığa maruz bırakılan ve diğeri bant ile kapatılmış olan her iki gözünde de gece görüşünü test eden bir göz doktoruna gönderildi. Tahmin edebileceğiniz gibi, kapatılan göz karanlığa hızla uyum sağladı ve parlak ışığa maruz kalan göze göre çok daha hızlı görebildi.

Mytbusters efsanenin makul olduğuna karar verdi, ancak bu karar, gerçekten böyle bir uygulama olduğu anlamına gelmek zorunda değil. Korsan tarihçisi Dr. Rebecca Simon, “korsanların göz bandı taktığına dair hiçbir kanıt yok” diyor ve ekliyor: “17. ve 18. yüzyıllara ait herhangi bir birincil kaynakta bunlara dair hiçbir resim, gravür bulunmuyor veya bahsedilmiyor.

Hepsi popüler kültürün bir kurgusu mu?

Daha olası açıklama, aksanlar gibi göz bandının da tarihsel gerçeklerden ziyade popüler kurgunun sonucu olduğudur. Simon, “Bu efsaneler büyük ölçüde Robert Louis Stevenson’ın Treasure Island [Hazine Adası] adlı romanından geliyor. Hikayenin karşı karakteri Long John Silver, Jack Sparrow gibi diğer birçok popüler kültür korsanına model oldu” diyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post