X

Kutuptan Kutba EV: Bir elektrikli araçla kuzey kutbundan güney kutbuna kadar gittiler

İskoç maceracılar Chris ve Julie Ramsey, kısa bir süre önce 1823 Manyetik Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na dünyanın ilk yolculuğu olan dokuz aylık, 27.000 kilometrelik “Kutuptan Kutba EV” keşif gezisinin bir elektrikli otomobil ile nihayet tamamlandığını duyurdular. Çift aslında varış noktalarına 15 Aralık (Cuma) günü ulaştı ancak haberi paylaşabilmeleri için uydu bağlantısını yeniden kurulmasını beklemeleri gerekti. Bu başarı, İzlandalı uzman Arctic Trucks tarafından modifiye edilen Nissan Ariya e-4ORCE elektrikli araç kullanılarak elde edildi. Araç, çoğunlukla daha büyük 39 inç lastikler, uyumlu tekerlek kemerleri ve bazı buz dostu dişli ve gövde güçlendirme çalışmaları ile geliştirildi. Electrek’in bildirdiğine göre, güç aktarma organları ve süspansiyon çoğunlukla standart sürümleriydi, yalnızca yüksekliği arttırılmıştı.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Pole to Pole EV (@poletopoleev)’in paylaştığı bir gönderi

Elektrikli aracın üzerindeki tüm bu ekstra yük, orijinal 440 kilometrelik menzilden kayda değer bir düşüş yaşatarak, yalnızca 240 ile 320 kilometre arasında bir menzile neden oldu. Ramsey çifti, yolculuğun Kuzey Kutbu ve Antarktika kısımları sırasında, verimliliği artırmak için aracın aküsünü sıcak tutmanın püf noktalarını öğrendi. Bunların aralarındaki en önemlilerinden bazıları, aracın alt ve ön radyatörünü soğuk rüzgardan korumak için bir kar duvarı oluşturmak ya da hava çok rüzgarlı olmadığında aracın tamamını örtmek için özel bir çadır kullanmaktı.

İkili, hava durumuna bağlı olarak Ariya’larına enerji sağlamak için 5kW’lık bir rüzgar türbini veya prototip bir güneş enerjisi hibrit şarj çözümü kullanacaktı. Bu seçenek ve diğerleri mümkün olmadığı durumlarda da, Kutup bölgelerinden geçme iznini almaları için zorunlu bir ekipman olan benzinli jeneratöre başvurmak zorunda kaldılar. Benzer bir şekilde, elektrikli versiyonu bulunmayan dizel motorlu destek araçları da kullanıldı. Chris, Expedition Portal’a “Kutuptan Kutba EV” (Pole To Pole EV) projesinin amacının, elektrikli araçların kutup bölgelerindeki mevcut dizel motorlu keşif araçlarının yerine geçebileceğini kanıtlamak olduğunu söyledi.

Ramsey ikilisi, iki Kutup arasındaki yolculuklarını Amerika kıtası üzerinden yaptılar. Bu yolculuk sırasında Kuzey Amerika’da yol boyunca kolayca bulunabilen şarj cihazları sayesinde nispeten kolay bir vakit geçirdiler. Güney’e geçtiklerinde ise durum değişti, ancak “Kutuptan Kutba EV”, elektrikli araç şarj çözümleri sağlayıcısı Enel X Way ile Orta ve Güney Amerika boyunca şarj cihazları kurmak için işbirliği yaptı. Ayrıca, Enel X Way, bu yeni şarj istasyonlarını daha sonra halka açık tutacağına ve böylece elektrikli Amerika kıtası boyunca ilerleyen şarj koridorunu genişleteceğine söz verdi.

Bu, Chris ve Julie Ramsey’in elektrikli araçlarıyla ilk defa manşetlere çıkması değil. İskoç çift, 2017 yılında da Moğol Rallisi’ne modifiye edilmiş Nissan Leaf Acenta elektrikli otomobille giren ve tamamlayan ilk katılımcı oldular. O uzun yolculukta, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki şarj işlemi nispeten kolaydı. Ancak Türkiye’den itibaren yerel prizlere güvenmek zorunda kaldılar ve yerel halklarla bir çok unutulmaz anı yaşadılar. İkili, 56 günde 16.000 kilometre yol kat etti ve bunu, modifiye edilmiş Leaf’in tek şarj ile 140 kilometrelik menziliyle başardı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post