2009 yılında League of Legends oyunu ilk defa piyasaya çıktı. Oyuna Warcraft oyuncuları pek de yabancı değildi. Zira Warcraft 3 oyuncuları three corridors, D-Day ve DotA ile zaten bu tür bir oyuna alışkındı. Yine de League of Legends (LOL), MOBA adı verilen türün ortaya çıkmasına ve oyunların dönüşümüne öncülük etti.
League of Legends, geleneksel anlamda bakıldığı zaman popüler olmaması gereken bir oyundu. Bir oyunun başarılı olması için kolayca erişilebilir olması gerektiği düşünülüyordu. Yıllarca doğru düzgün bir eğitim bölümü bile bulunmayan bu karmaşık ve zor oyun, bir şekilde tuttu. Ortalama 40 dakika süren oyunlarda başarılı olmak için insanlar saatlerce deneme yanılma şeklinde oyun oynadı. Bu meydan okuma hissi, oyuncuların sürekli olarak LoL’e geri dönmesini sağladı.
League of Legends: öğrenmesi zor, ustalaşması imkansız oyun
LoL pek çok anlık detayla dolu bir oyun. Oyunda iyi olmak diye bir şey pek de söz konusu değil zira her karakter farklı bir oynanışa sahip ve uzmanlaşılacak çok fazla küçük detay var. Örneğin ward adı verilen gözetleme totemlerini yerleştirmek oyunda büyük önem arz ediyor. Farklı karakterlerin farklı işleri yapması gerekiyor. Sadece kendi karakterinizi değil rakibin karakterini de bilmeniz bu oyunda çok önemli. Oyunun ilk çıktığından bu yana LoL bu küçük detaylar konusunda gittikçe daha karmaşık hale geldi.
Geçtiğimiz 10 yılda League of Legends büyüdü ve başka oyunları da etkiledi. Demon Souls ile benzer bir meydan okuma aksiyon oyunlarına geldi. Fortnite ve PUBG gibi oyunlar, MOBA özelliklerini FPS türüne taşıdı. Rocket League ise resmen ne bulduysa birleştirdi.
Yamaların gelme sebebini değiştiren oyun
Oyunun bir başka özelliği ise düzenli olarak patch gelmesine dayalı sistem. Her seferinde oyunda bir şeyler değiştiği ve güç dengeleri farklılaştığı için oyuncuların kalıcı şekilde uzmanlaşması neredeyse imkansız. Eski oyunlarda da güncellemeler vardı ancak LoL, güncellemelerin gelme nedenini değiştirdi.
2014 yılında güncellemeler gelmeye başladığında oyunun dinamikleri de sonsuz bir değişim döngüsüne girdi. Sık sık oyuna yeni eklenen karakterler oldu. Artık aşağı yukarı 2 haftada bir güncelleme gelmesine oyuncular alıştı. Hatta güncellemelere göre oyun şeklini ayarlayabilmek de uzmanlaşmanın bir parçası oldu.
Teknik olarak oyun, her 12 ayda bir kendini yeniliyor ve oyunun devamını yapmak ya da oyunu terk etmek yerine Riot sürekli olarak aynı oyunu güncel hale getiriyor. Oyuna yılda ortalama 20 defa yama geliyor.
League of Legends, Twitch'in büyümesinde büyük etki sahibi
League of Legends ayrıca Twitch’in büyümesinde de büyük rol oynadı. O döneme kadar yayın platformunda yer alan Counter-Strike ve StarCraft 2’ye ek olarak gelen LoL, Twitch’in yakaladığı büyük büyümenin de anahtar oyuncusu oldu.
StarCraft’ın sorunu, oyunun izlenerek oynanamayacak kadar karmaşık olmasıyken Counter-Strike’da ise durum tam tersiydi: Profesyonel oyuncuları izlediğiniz anda aradaki yetenek farkı net şekilde yüzünüze çarpıyordu. LoL ise bu anlamda farklıydı. Daha yavaş olan oyun izlenerek öğrenilebiliyordu. O dönemde popüler bir yayıncı olan TheOddOne, Ormancı oynamayı adeta bir seminer havasında anlatabiliyor ve detaylara ayrı ayrı parantezler açabiliyordu. Böylece izleyiciler de konuya hakim olabiliyordu.
League of Legends e-sporu nasıl değiştirdi?
League of Legends ve Twitch’in büyümesi yanında e-sporun da büyümesini getirdi. Daha önce de büyük oyun turnuvaları vardı ancak bunlar, oyun yapımcılarının izniyle yapılan üçüncü parti organizasyonlardı. Riot, yaptığı turnuvalarla bu işte ipleri kendi eline aldı. Başarıyı turnuvaların arkasına koyan yapısıyla Riot, e-sporu gerçek anlamda tam zamanlı bir işe çevirmeye başladı. Birdenbire e-spor turnuvaları, birkaç defa para kazanamazsanız yok olan şeyler olmaktan çıktı.
Uzun vadeli ekonomik yatırım ve ticari destek, bir noktada esporcuların haklarını ve genel olarak organizasyonların kalitesini artırdı. Riot bu noktada herkesin parasını aldığından emin olmak için çalışmalar yaptı ve partnerlerini ona göre seçti.
Bugün League of Legends, 10 yıl önceki halinden çok daha farklı görünüyor. Öte yandan bu değişim bütün oyun sektörü için geçerli ve değişimin öncülerinden biri de Riot’un Mobası olarak göze çarpıyor.
Kaynak: Webtekno