X

Mars güneş ışınlarının ilk net görüntüsü Dünya ile paylaşıldı

NASA’nın Perseverance keşif aracı 2021’den beri Mars’ta gezerek kaya örnekleri toplamasına ve su ipuçları aramasına rağmen, selefi henüz emekliye ayrılmış değil. Hatta Curiosity, keşif aracı, gece parlayan bulutlarla ilgili önceki araştırmasını genişletmek için alacakaranlıkta Mars bulutlarını gözlemliyor. Araç, 2 Şubat tarihinde nadir görülen bir görüntüyü yakalayarak, ilk defa Mars yüzeyinden alacakaranlık ışınlarını (veya “güneş ışınlarını”) bu kadar net bir şekilde görmemizi sağladı.

Fotoğraftaki bulutlar, yerden yaklaşık 60 km yükseklikte bulunan ve su buzundan oluşan Mars bulutlarının çoğundan daha yüksekte yer alıyor. NASA, fotoğraftaki bulutların özellikle soğuk olan yerlerde daha yüksek olmasından dolayı donmuş karbondioksitten (kuru buzdan) oluştuğunu düşünüyor. Uzay ajansı, Mars’ta gerçekleştirilen bulut gözlemlerinin bilim insanlarının gezegenin atmosferik koşulları, sıcaklıkları ve rüzgarları hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Curiosity, Ocak ayında başlayan ve Mart ortasında sona erecek olan bu özel araştırma için çoğunlukla renkli Mast Kamerasını veya Mastcam’i kullanıyor. Bu cihaz, keşif aracının bilim insanlarına bulut parçacıklarının zaman içinde nasıl parladığını gösterecek görüntüler kaydetmesini sağlıyor.

Mars güneş ışınlarına ilişkin ilk net görüşümüze ek olarak, keşif aracı, mevcut araştırma başladığından bu yana başka ilginç bulut oluşumlarının da fotoğraflarını çekti. 27 Ocak tarihindeki bir görüntü, tüy şeklinde yanardöner bir bulutu gösteriyordu. Bu bulutun renk geçişleri, bilim insanlarına bulutun nasıl geliştiğini ve yapısı boyunca parçacık boyutunun nasıl değiştiğini gösteriyor…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post