X

Mars’ta kış işte böyle geçiyor: NASA, “Mars kışının” görüntülerini yayınladı

Mars kuru ve ıssız bir yer olabilir… Ancak NASA tarafından paylaşılan yeni görüntülere göre kızıl gezegen kışın bambaşka bir harikalar diyarına dönüşüyor.

Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopterinin, milyarlarca yıl önce Jezero Krateri’ni besleyen eski bir nehir deltasını keşfettiği Mars’ın Kuzey Yarımküre’sinde şu anda kış mevsiminin sonları yaşanıyor. Her zaman olduğu gibi, gezegenin ana bileşeni olan toz, Mars hava durumunu derinden etkiliyor. Kış ayları toz fırtınaları ile başlıyor ancak kar, buz ve don olayları da yaşanıyor. Mars’ın kutuplarında sıcaklıklar -123 derecelere kadar düşebiliyor.

Mars’ta iki tür kar yağıyor. Birincisi, Dünya’da olduğu gibi, donmuş buz kristalleri şeklinde. Mars’ın ince atmosferi ve sıfırın altındaki sıcaklıkları nedeniyle bu geleneksel kar, yere dokunmadan önce katı halden çıkıp doğrudan gaz haline geçiyor.

Kuru buz olarak da adlandırılan karbon dioksit buzu kış ayları boyunca Mars’ta kraterlerin içinde görülebiliyor. Bu tür kar yüzeye inip kaplayabiliyor. Kutup bölgelerinde bir metre kadar kar tabakası oluşabiliyor.

Şimdiye kadar hiçbir yörünge aracı veya yüzey araştırma aracı kızıl gezegene düşen karı göremedi çünkü kar yalnızca geceleri bulut örtüsünün altındaki kutuplarda meydana geliyor. Yörüngelerdeki kameralar bulutların arkasına bakamıyor ve hiçbir yüzey araştırma aracı kutuplardaki dondurucu soğuklara dayanacak kadar sağlam değil.

Bununla birlikte, Mars Reconnaissance Orbiter yörünge aracı üzerindeki cihazlar, insan gözünün göremediği ışığı algılayabiliyor ve Mars kutuplarına düşen karbondioksit karını tespit etti. 2008’de Mars’a gelen Phoenix iniş aracı, ayrıca Mars’ın kuzey kutbundan yaklaşık 1.609 kilometre uzaktaki noktasından su buzu karı tespit etmek için lazer cihazlarından birini kullandı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post