Facebook’un ana şirketi Meta’nın yeni bir raporuna göre, Rus ve Belarus hükümetleriyle bağlantılı gruplar, sosyal medya ağındaki Ukraynalıları hedef almak için çok sayıda karanlık taktik kullanıyor. Son birkaç gün içerisinde, Rus kuvvetleri ülkelerini kuşatma altına alırken, kamuya mal olmuş kişileri, askeri üyeleri ve ortalama sivilleri hedef alan saldırılarda bir artış görüldüğü belirtiliyor.
Bu planlar, Ukraynalı yetkililerin Facebook sayfalarını hack’lemeye çalışan kötü niyetli aktörlerden gazeteci, editör ve haber ajansı kılığında sahte hesaplardan oluşan bir ağ oluşturmaya kadar uzanıyor. Sahte gazetecilerin tamamı, Ukrayna’nın “başarısız bir devlet” olduğu hakkında konuşmalar yaydı. Rapora göre bu ağ, Facebook ve Instagram’da Facebook Sayfaları ve Grupları çalıştıran yaklaşık 40 sahte hesaptan oluşuyordu. Sahte hesaplar aynı zamanda YouTube ve Twitter gibi diğer platformlarda da yan varlıklarını sürdürdüler, böylece daha gerçek görünebildiler.
Bu hesaplar bir süre sonra fark edildi. Ancak Facebook Güvenlik Politikası lideri Nathaniel Gleicher‘ın gazetecilerle yaptığı görüşmede bulgular hakkında söylediği üzere, “kararlı düşmanlar” geri gelmeye çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Bu sahte gazeteciler ekibine yönelik devam eden soruşturma sırasında şirket, bu hesaplar ile Nisan 2020’de kaldırılan başka bir sahte haber sayfası kadrosu arasında bağlantılar bulduğunu söyledi.
Sahte günlükler ve sahte YouTube videolarının yanı sıra Meta, tamamı Rusya’dan işletilen ve Ukraynalı kullanıcıların gönderilerine karşı onları nefret söylemi, zorbalık ve daha fazlasıyla suçlayan yaklaşık 200 hesaptan oluşan bir ağ daha yakaladığını söylüyor.
Raporda, “Bu etkinliğin arkasındaki kişiler, kötüye kullanım bildirme araçlarımız aracılığıyla hedeflerine karşı yüzlerce – bazı durumlarda binlerce – şikayette bulunmak için sahte, gerçek ve mükerrer hesaplara güvendiler. Bu ağın hesaplarının çoğu, otomatik sistemlerimiz tarafından algılandı ve devre dışı bırakıldı. Koordineli raporları Şubat ortasında, Ukrayna’nın işgalinden hemen önce arttı.”
Kaynak: Chip