X

Microraptorlar hakkında tüm bildiklerimizi değiştiren fosil

120 milyon yıllık bir Microraptor fosilinin içinde, şaşırtıcı bir şekilde kedi büyüklüğünde bir dinozordan oluşan bir “yemek” bulundu.

Fosil ilk olarak 2000 yılında tanımlanmış olmasına rağmen, ilgi çekici ve tarihi bir sır saklıyordu: Fosil üzerinde yapılan yeniden analiz, yırtıcı kuşun göğüs kafesinde bir memeliye ait ayak kemikleri buldu ve bu, bir dinozorun bir memeliyi yediğine dair ilk kanıt olarak kayıtlara geçti.

Salı günü Journal of Vertebrate Paleontology’de açıklanan bulgu, Çin’in batısındaki Jiufotang Formasyonu’nda bulunan Microraptor zhaoianus fosiliyle ilgili önceki araştırmalara dayanıyor. Bu fosilin vücudunun orta kısmı eksik, ancak göğüs kafesi görünüyor ve içinde, iki santimetreden daha küçük olan minik bir sağ ayağın kemikleri mükemmel bir şekilde korunmuş olarak duruyor.

Microraptor’lar, eski Dünya’nın ağaçlarını işgal eden ve keşfedilen en küçük dinozorlar arasında yer alan üç parmaklı, etçil dinozorlardı. Farklı microraptor türlerinin fosillerinin uzuvlarında, süzülmek için kullanılmış olabileceği düşünülen uzun tüylere dair kanıtlar görüldü.

Tahmin edebileceğiniz gibi, genellikle yenilen yemekler çok iyi korunmuş fosil kalıntıları oluşturmaz. Tüm ısırma ve çiğnemenin ardından gelen sindirim işlemi, genellikle yemekten geriye çok fazla bir şey bırakmaz. Ancak bilim insanları, midede sindirilmemiş kalıntıları olan fosiller sayesinde mikroraptor diyeti hakkında oldukça iyi bir fikre sahipler. Daha önce bulunan balık, kuş, kertenkele ve yılan örneklerinin yanı sıra yeni bulunan bu memeli örneği, microraptorların diyeti hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden bir paleontolog ve yeni çalışmanın baş yazarı David Hone, “Dinozorların içinde yiyecek örnekleri bulmak çok nadirdir, bu nedenle her örnek gerçekten önemlidir, çünkü ne yediklerine dair doğrudan kanıt sağlar” dedi.

Bilim insanları bir ayağın mikro yırtıcı hayvanın midesinde bulunduğunu söyleyebilseler de, hangi türe ait olduğundan emin değiller. İnce parmaklar, Sinodelphys veya daha çok fare benzeri Eomaia olarak bilinen küçük, soyu tükenmiş, keseli sıçana benzer memelilere benziyor. Ancak, parmaklar bu türlerden herhangi biri olacak kadar uzun değil.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post