X

Microsoft’un kurtarıcısı yosunlar: Şirket yosunlarla ortak çalışacak!

Microsoft, bulut tabanlı teknolojileri ve hizmetleri desteklemek için her yıl dünya çapında 50 ila 100 yeni veri merkezi oluşturan bir teknoloji şirketi. Her merkez, yazılım devinin daha önce 2030 yılına kadar ortadan kaldırmayı taahhüt ettiği ancak sürekli artan karbon ayak izi oluşturuyor.

Şirket, bu sorunu çözmek için yosunlardan faydalanacak. İşte detaylar.

Microsoft yosunlarla ortak çalışacak

2020’de Microsoft, 2030’a kadar “karbon-negatif” çalışma düzenine ulaşmak için çabalıyor. Şirket, doğal çevreden bir milyar tondan fazla karbondioksitin ortadan kaldırılmasını finanse ettiğini açıkladığı 2021’den beri bu işe yoğunlaşmış durumda. Bu denli büyük kaldırma işlemine rağmen şirket, emisyon hedeflerinin bir kısmının, yani kapsam 3 emisyonlarının hala yükselişte olduğunu tespit etti.

Bir şirketin dolaylı olarak sorumlu olduğu ancak doğrudan kendisi tarafından üretilmeyen emisyonlar olan Kapsam 3 emisyonlarının kontrol edilmesi son derece zor bir süreçtir. Microsoft, bu emisyonların etkisini dengelemeye ve karbon negatif hedeflerine yaklaşmaya yardımcı olmak için karbon döngüsü dönüştürme konusunda uzmanlaşmış okyanus sağlığı restorasyon şirketi olan Running Tide ile beraber çalışacak.

Running Tide’ın çözümü, karbonu hızlı karbon döngüsü olarak bilinen durumdan yavaş karbon döngüsüne taşımaya dayanıyor. Karbonun okyanuslarımız ile atmosfer arasında dolaşmasını sağlayan hızlı döngü birkaç yılda tamamlanarak atmosferimizde dolaşan karbon seviyesinin yüksek kalmasını sağlıyor. Yavaş döngünün tamamlanması ise yüz milyonlarca yıl alabilir, bu da döngüde hapsolmuş karbonu çok daha uzun süreler boyunca atmosferimizin dışında tutmamızı sağlayacak.

Running Tide, kıyıdan yüzlerce km ötede kireçtaşı ve orman maddesinden oluşan özel karbon şamandıraları konuşlandırarak karbon döngüsünü dönüştürmeye çalışan bir firma. Bu yosun tohumlu şamandıralar daha sonra çözülmeye bırakılırken, şamandıra çözülüp açıldığında ise okyanusun alkalinitesinin korunmasına yardımcı olmak adına dışarı salınır. Tohumlanmış olan bu algler büyümeye başlar ve fotosentez yoluyla CO2’yi atmosferden uzaklaştırır.

Şamandıralar en sonunda kaldırma kuvvetini kaybedecek ve okyanus tabanına batacak kadar çözülür. Yeterli miktarda derinliğe ulaştığında, karbon okyanusun muazzam su basıncı tarafından tutulup, okyanus tortusunun altına gömülür veya sudaki canlılar tarafından tüketilir. Running Tide’a göre, bu dönüştürme faaliyeti ve okyanusun muazzam basıncı, karbonu milyonlarca yıl boyunca atmosfer sirkülasyonunun dışında tutabilecek.

Şirket bu sayede önümüzdeki iki yıl içinde Microsoft adına 12.000 tondan fazla karbonu ortadan kaldırabilecek. Karbon ayak izi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: Teknolojioku

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post