Mısır’da Quesna mezarlığında yapılan arkeolojik bir çalışma sırasında altın dilli birkaç mumya keşfedildi. Bölgede bulunan mezarların çok eski zamanların farklı dönemlerine ait olduğu tespit edildi. Arkeoloji Yüksek Kurulu‘nun talimatıyla arkeolojik yerleşkenin uzantısı olan bir alanda çalışmalar yapıldı. Çalışmalar sonucunda altın bok böcekleri ve nilüfer çiçeklerinin yanına gömülü olarak bulunan kemikleri altın ile kaplanmış bazı iskeletler bulundu. Bazı mumyaların durumu çok iyi olmasa da altın kaplı olanların güzel korunduğu ve hala sağlam oldukları söylendi. 1989 yılında keşfedilen sitenin, milattan önce 300‘den milattan sonra 640’a kadar uzanan Ptolemaios ve Roma dönemlerinde iskan edildiği düşünülüyor.
Benzer bir keşif, 2021‘de Mısır’daki 2.000 yıllık bölgede kazı yapan araştırmacıların dil şeklinde süslemeli bir kafatası ortaya çıkardığında yapılmıştı. Birkaç ay sonra, bir erkek, bir kadın ve bir çocuğun altın dilleri bulundu ve araştırmacılar iskeletlerin 2500 yaşından bile yaşlı olduklarını ifade etmiştiler.
Araştırmacılara göre Mısırlılar ölen kişilerin dilleri mumyalama sırasında çıkarıyordu ve yerine altın bir dil koyuyorlardı. Bunun sebebi ise, ölen kişinin öbür dünyada yeraltı tanrısı Osiris’le konuşabileceğine inanıyorlardı. Mısırlılar için öldükten sonra ruhlarının yeraltı dünyasını yönettiğine inandıkları Osiris Tanrısı ile konuşabilmesi önem taşımaktaydı.
Kaynak: Teknolojioku