X

MIT, Bluetooth ile insanları izleyecek!

Corona virüsü salgını dünyayı sarmaya devam ederken bir dizi önlemin alınmasına da devam ediliyor. Corona virüsü gibi oldukça bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını kontrol etmek için belli başlı adımları uygulamak gerekiyor. Bu adımlardan ilki, hastalığa kimin yakalandığını tespit etmektir. İkincisi, hastalığın kimlere geçebileceğini araştırmaktır. Son olarak üçüncü adım ise risk altındaki herkesi karantinaya almaktır.

Örneğin, Güney Kore hükümeti, süreci ölçeklendirmek için teknolojiye yöneldi. Hükümet, cep telefonu konum verileri ve kredi kartı satın alma verileri ile insanların, pozitif test edilen kişilerle temas edip etmediklerini kontrol ediyor. Massachusetts Genel Sağlık Merkezi‘nden Louise Ivers konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yaklaşım ile Güney Kore, salgını kontrol etme mücadelesinden başarıyla çıktı.” ifadelerinde bulundu. Ivers, Covid-19 salgını ile etkili bir şekilde mücadele etme yöntemi olarak MIT ekibi ile bir izleme aracı geliştirecek. İnsanların özel bilgilerini riske atmadan otomatik bir izleme sisteminin oluşturulması için MIT’deki uzmanlar bir araya geldi. Geliştirilen protokolün adı ise PACT: Otomatik Kişi Takibi

Bluetooth teknolojisi GPS teknolojisine göre daha avantajlı

MIT araştırmacıları, milyonlarca kişinin cep telefonundan çıkarılan GPS tabanlı konum verilerine güvenmek yerine, Bluetooth aracılığıyla iletilen rastgele tanımlayıcıları kullanan bir sistem geliştirdiler. Bluetooth sinyalleri GPS’e göre daha avantajlı. Çünkü Bluetooth, GPS’e göre bina içinde daha doğru veriler gönderiyor.

Projenin baş araştırmacısı Prof. Ron Rivest , “Gökyüzünde herkesi izleyen bir göz olsun istemiyoruz. Bunun yerine insanların birbirlerine olan yakınlığını, telefonlarında bulunan Bluetooth özelliği ile tespit edeceğiz.” diyor.
Rivest’in ekibi, Bluetooth sinyali ile telefonların anonim bir kimlik gibi rastgele sayı dizileri yaymasını sağlayan bir sistem tasarladı.

Corona virüslü bireyler bu uygulama ile tespit edilecek

Corona virüsü testi pozitif çıkan kişilerin temas kurduğu diğer insanlar bu proje sayesinde yetkililer tarafından kolayca tespit edilecek. Telefonunda bu uygulamaya sahip olan herkes, virüs bulaşmış kişiyle yakın temas halinde olmaları durumunda bir bildirim alacak. Böylece insanlar kendilerini karantina için teşvik edebilecek. MIT Lincoln Lab üyeleri şu an, yaklaşık 100 cihazda sistemin prototipini test ediyor. Böylece araştırmacılar sistemin iPhone ve Android cihazlarda çalışıp çalışmadığını denetliyor.

Bluetooth özellikli bu sistemin elbette belli başlı zorlukları var. Telefonun nerede bulunduğu, konum açısı ve sinyal gücü… Bunun yanı sıra araştırmacılar, sinyallerin, orman ve market gibi yerlerde doğru çalışmadığını tespit ettiler. Dolayısıyla yüzde 100 bir doğruluk payı proje için henüz mümkün değil. Diğer yandan aileleri ile aynı evde karantinada olan insanların birbirleri ile uzaklığı da tespit edilebilmiş değil.

MIT Lincoln Lab’dan Mark Zissman, “Bu sistemde kusurlar çıkabileceğini elbette tahmin ediyoruz. Ancak yine de iyimseriz. Şu anda modelleme çalışmalarına devam ediyoruz.” açıklamalarında bulundu. Elbette, dünyada herkesin telefon sahibi olmadığını da göz önüne almak gerekiyor. Dolayısıyla MIT projesi ile yakından ilgilenen Charlie Baker manuel bir sistemin de geliştirilmesi gerektiği kanaatinde. Otomatik Bluetooth teknolojisi ile birleştirilmiş manuel bir sistem ile daha doğru veriler çıkartılabilir.

Bluetooth özellikli PACT: Otomatik Kişi Takibi protokolünü yakından incelemek isterseniz tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Shiftdelete

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post