Modern Combat serisi, mobil platformlarda kendine uzun bir süredir yer bulan ve sevilen bir FPS serisi. Son dönemlerde mobil oyunculukta artış gösteren FPS oyunları henüz bu noktada değilken, özellikle Modern Combat 4 popülariteyi üst çıtalara çıkarmıştı. Sonrasında bu popülarite serinin 5. oyununu Steam gibi bir platforma kadar taşıdı.
Her ne kadar mobil platformda FPS oyunlarına karşı önyargı besleyen bir kitle mevcut olsa da bir oyunu mobil platformdan Steam’e kadar taşımayı başarmak kolay bir iş değil. Oyun kendi türü içinde diğer yapımlar arasından sıyrılmayı başarıyor. Ancak bu demek değil ki Call of Duty veya Battlefield gibi baş yapıtlar ile karşılaştırılması doğru.
Oyun bir mobil cihaz üzerinde çalışabilecek kapasitede üretildi. Bu yüzden de birazdan sizlerle paylaşacağımız sistem gereksinimleri oldukça düşük. Herhangi bir bilgisayarın açarken sorun yaşaması pek muhtemel görünmüyor.
Modern Combat 5 PC sistem gereksinimleri:
- İşletim Sistemi: Windows 10
- İşlemci: Intel Core i5-4460 CPU
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: Nvidia Geforce GT 730
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 4 GB kullanılabilir alan
Modern Combat PC’de nasıl oynanır?
- Eğer yoksa bir Steam hesabı açın.
- Steam’i buradan bilgisayarınıza indirin.
- Mağazada “Modern Combat 5’i aratın.
- “Modern Combat 5”in üzerine tıklayın.
- Sayfayı biraz aşağı kaydırarak “Oyunu Oyna”ya basın.
- Çıkan pencereden oyunu nereye yüklemek istediğinizi seçin.
- “İleri”ye basın.
- “Kabul Ediyorum”a basın.
- İndirme bu işlemden sonra kendi kendine başlayacak.
- İndirme işlemi tamamlandığı zaman masaüstünden oyunu açabilirsiniz.
Peki Modern Combat 5 nasıl bir oyun? Modern Combat 5’in nasıl bir oyun olduğu tamamıyla oyuncunun beklentisine bağlı. Yukarıda söylediğimiz gibi Call of Duty ve Battlefield gibi bir deneyim ararken Modern Combat 5’i denemek hüsranla sonuçlanabilir. Zaten oyunun da bu noktada böyle bir iddiası yok.
Ancak eğer bedava seçenekler arasından seçim yapacaksanız, yeni bir alternatif arıyorsanız Modern Combat 5’i deneyebilirsiniz. Oyun genel anlamda akıcı bir yapıya sahip ve açılış bölümünde oyunun nasıl oynandığıyla ilgili iyi bir özet geçiyor. Bundan sonra ise çok oyunculu modlara yönelebiliyorsunuz.
Modern Combat 5’in diğer oyunları:
Bu noktada bir kafa karışıklığını giderelim. Modern Combat 5, piyasaya ilk çıktığı zaman Blackout ismini taşıyordu. Sonrasında ismi Modern Combat 5: eSports FPS olarak değiştirildi. Yani bu ikisi farklı oyunlar değiller. Ancak Modern Combat 5 sonrasında piyasaya çıkan bir oyun daha var.
Bu oyunun ismi Modern Combat Versus. Kendisi Modern Combat 5’te olduğu gibi Steam üzerinden indirilebiliyor. Farkı ise yalnızca çok oyuncu odaklı bir oyun olması. Yani bir hikaye modu yok. Bir diğer farkı ise oyunun bilim kurgu tarzını benimsemesi. O dönem bilgisayar ve konsollara çıkan FPS’lerin etkisinde kaldığını söylemek yanlış olmaz.
Mobil cihazlarınızla erişebileceğiniz tüm Modern Combat oyunları:
Modern Combat: Sandstorm
- Yapımcı: Gameloft
- Platformlar: Android, iOS, Bada, webOS
- Çıkış yılı: 2009
2009 yılı akıllı telefonların günümüzdeki yerine gelmesini sağlayan atağa henüz kalkmadıkları bir yıldı. Android ve iOS gibi işletim sistemleri çıkmıştı ancak Samsung gibi dev bir üretici henüz Bada isimli işletim sistemini kullanıyordu. Bu yüzden Modern Combat: Sandstorm hakkında boyut ve market puanı gibi bilgilere sahip değiliz. Çünkü şu an markettte bulunmuyor.
Oyunun nasıl olduğuna gelecek olursak, barındırdığı ufak hataları dışında tutacak olursak, oldukça beğenilen bir yapım olmuştu. O dönemlerde mobil oyunculuk kavramı daha emekleme dönemindeydi. Bu yüzden insanlar telefonlarından oynaybildikleri bir FPS oyunu olmasını bile garip karşılıyorlardı.
Modern Combat Domination:
- Yapımcı: Gameloft
- Platformlar: Macintosh, Playstation 3
- Çıkış yılı: 2011
Çıktığı dönem yılların efsanesi Counter Strike’a benzerliğiyle dikkat çeken Modern Combat: Domination, yenilikçi olmasa da keyifli oynanışı ile olumlu eleştiriler almayı başarmıştı. Hızlı oynanışı ise bu olumlu eleştirilerin odağı haline gelmişti. Oyun odaları ise 16 kişiye kadar destek veriyordu.
Modern Combat 2: Black Pegasus
- Yapımcı: Gameloft
- Boyut: 450 MB
- Platformlar: Android, iOS
- Çıkış yılı: 2010
Modern Combat 2: Black Pegasus, yalnızca Android ve iOS platformlarına çıkış yapan ilk Modern Combat oyunu. Yani o zamanlar akıllı telefonlar yavaş yavaş piyasayı ele geçirmeye başlamıştı. Gameloft da bunun farkında varmış olacak ki, serinin yeni oyununu yalnızca bu platformlar üzerinde çıkarmış. Ancak ömrü pek de uzun sürmemişti, şu an bu oyun sadece sevenleri için nostalji değerinde. Zira marketlerde bulunmuyor.
Çıktığı zaman yapılan incelemelerde, App Store üzerinde bulunan en iyi FPS oyunu olduğu tarzında yorumlar almaya başlamıştı. Oyunun olumsuz anlamda aldığı neredeyse tek eleştiri, yapay zekanın ne kadar kötü olduğu yönündeydi. Bu arada oyunun çok oyunculu desteği de mevcuttu.
Modern Combat 3: Fallen Nation
- Yapımcı: Gameloft
- Boyut: 1,4 GB
- Platformlar: Android, iOS
- Oyunun puanı: 3,9 yıldız
- Çıkış yılı: 2011
Modern Combat 3: Fallen Nation, mobil oyunculukta görsel anlamda büyük bir atlamaya sebep olmuştu. Zaten bir önceki oyunla arasında bulunan boyut farkı da buna ışık tutar cinsten. Oyunun çıktığı zaman aldığı eleştiriler arasında, Call of Duty: Modern Warfare oyununa yaklaşmayı en çok başaran mobil oyun olduğu bulunuyordu.
Tabii ki bu kıstas mobil oyunlar içinde yapılmıştı. Elbette mobil bir oyunun bilgisayar için yapılmış bir oyuna karşı durabilmesi mümkün değildi. Ancak kendi klasmanında elde ettiği başarı, oyunu unutulmazlar arasında sokmayı başardı. Bu arada oyun şu anda 34,99 TL üzerinden Google Play Store’da satılıyor.
Modern Combat 4: Zero Hour
- Yapımcı: Gameloft
- Boyut: 2,1 GB
- Platformlar: Android, iOS, Windows Phone, Blackberry
- Oyunun puanı: 4,2 yıldız
- Çıkış yılı: 2012
Modern Combat 4: Zero Hour, serinin yakaladığı başarı sayesinde dönemin en popüler telefondanlarından olan Blackberry üzerinden de oynanılabilecek şekilde çıkarılmıştı. O zamanla Windows Phone tarafından kalkılan atak da görülmüş olacak ki, desteklenen platformlar arasında Windows Phone da yerini almış.
Peki oyun nasıldı? Oyun, bir önceki oyuna oranla üstüne 700 MB koymuştu. Bu durum, görsel anlamda kendini hissettiriyordu. Oyunda mermilerin bıraktığı izler görünebiliyordu. Şimdi bakınca komik geliyor olabilir. Ancak 2012 yılı mobil oyunculuk tarafında günümüzdeki çizgisinden çok çok uzaktaydı. İsteyenler oyunu 50 TL karşılığında satın alabiliyorlar.
Modern Combat'a para vermesek olmuyor mu?
Bu tamamıyla size kalmış bir şey. Modern Combat 5 de Modern Combat 4 de ücretli olarak satılmalarına karşın ücretsiz olması ya da hile yapmak için APK olarak indirilebiliyor. Ancak biz her zaman söylediğimiz gibi APK indirilmesini desteklemiyoruz. Çünkü bu gibi dosyalar telefonunuzu zararlı yazılımlara karşı tamamıyla savunmasız hâle getirebiliyorlar.
Mobil oyunculuğa devrim yaptıran efsane FPS serisi Modern Combat’e yakından baktığımız yazımızın sonuna geldik. Peki sizin seriyle alakalı hikayeleriniz neler? Steam üzerinde kaç saatiniz var? Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
-
Samsung, Galaxy S10 İçin Android 10 One UI 2.0 Beta Programını Ak…
-
NASA’yı Bile Şaşkınlığa Uğratan Antarktika’da Buzulun Metrelerce…
-
45 Yaşından Sonra Yavaş Yürümek ‘Hızlı Yaşlanmaya’ İşaret Ediyor
-
Metacritic Puanlarına Göre Blizzard’ın En İyi 10 Oyunu
-
OnePlus 7 ve 7 Pro, İlk Android 10 Açık Beta’sına Kavuştu
-
Apple, Fortnite Sezon 11’den Bazı Bilgileri Ortaya Çıkardı
-
Apple’da Çalışmak İsteyenler İçin Apple’ın En Çok Çalışan Aldığı…
-
ABD, Telegram’ın Kripto Para Planlarına Engel Koydu
-
HTC Vive Cosmos Türkiye’ye Geliyor: İşte Fiyatı ve Çıkış Tarihi
-
Apple, macOS Catalina 10.15.1’in Geliştirici Betasını Yayınladı:…
Kaynak: Webtekno