X

NASA, 24 yılın ardından ilk kez Uluslararası Uzay İstasyonu ile iletişimi kaybetti

NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde meydana gelen bir elektrik kesintisi, geçtiğimiz gün Uluslararası Uzay İstasyonu ile iletişimin kesilmesine yol açtı. Uzay ajansı, astronotlara ne olduğunu anlatmak için Rus iletişim sistemlerini kullanmak zorunda kaldı. Bu da ISS’nin açıklandığı gibi biraz daha az uluslararası hale gelmesi durumunda başka yedeklere ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.

Armstrong ve Aldrin ünlü yürüyüşlerini gerçekleştirirken, Ay’ın Dünya ile iletişim kanallarını kapatması nedeniyle Michael Collins’in insanlık tarihindeki en izole kişi olduğu söyleniyordu. Bu deneyim 13 hariç, sonraki her Apollo görevi için tekrarlandı. UUİ’deki astronotlar ise, iletişim yeniden kurulmadan önce tam olarak bu düzeyde bir kopukluğa maruz kalmadılar.

Yine de bu deneyim bize alçak Dünya yörüngesinde bile, insanlığın geri kalanıyla bağlantıyı kaybetmenin mümkün olduğunu hatırlatıyor. NASA kesintinin istasyon ya da mürettebat için herhangi bir tehlike oluşturmadığı konusunda ısrarcı. Houston ile istasyon arasındaki doğrudan iletişim yedek sistemler kullanılarak 90 dakika içinde yeniden sağlandı.

Bir anlamda istasyonun 1998’de fırlatılmasından bu yana geçen sürede böyle bir şeyin daha önce yaşanmamış olması şaşırtıcı. Ne de olsa Houston bu süre içinde bazı aşırı hava olaylarıyla karşılaştı ve sistemler çalışmaya devam etti.

NASA’nın astronotlarının hayatına verdiği değeri yansıtan bir şekilde, Houston’ın dışında bir yedek kontrol merkezi inşa edildi, ancak bu sefer aktif hale getirilmedi.

NASA bu olayı kesinlikle büyütmek istemiyor. ISS’nin sosyal medya hesapları ve ana NASA hesabı bu olaydan bahsetmiyor. ISS blogundaki günlük güncellemenin sadece son paragrafında bu konuya değiniliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post