X

NASA, Artemis görevi ile Ay’a gidecek astronotların giyeceği uzay giysisini tanıttı

NASA ve Axiom Space en sonunda Artemis III astronotlarının Ay’da yürürken ne giyeceklerini Dünya ile paylaştı. İkili, ekiplerin Ay’ın Güney Kutbu yakınlarındaki Ay yürüyüşleri için kullanacakları bir prototip uzay giysisini tanıttı. Söz verildiği gibi, tasarım daha geniş bir gövde tipi yelpazesini barındırabilecek şekilde tasarlandı. Ayrıca eski uzay giysisi modellerinden daha esnek ve keşif odaklı araçlara sahip.

Kask, deneyimleri paylaşmak için hem ışıklar hem de bir HD kamerayı içeriyor. Astronotlar giysiye yaşam desteği sırt çantasındaki bir kapaktan giriş yapıyor. Eldivenler mikro yerçekiminde uzun süreli kullanım için tasarlanırken, daha fazla eklem, kullanıcıların diz çökmesine ve başka şekilde kolaylıkla hareket etmesine olanak tanıyor. Tasarım, Ay’daki sürekli gölgeli alanların aşırı soğuğuyla başa çıkabilecek önlemlere sahip.

Ancak bu noktada, Ay’da giyilecek olan giysinin yukarıdaki görselde görülen siyah versiyon olmadığını belirtmekte fayda var. For All Mankind’ın kostüm tasarımcısı tarafından hazırlanan siyah örtü, altındaki özel tasarımı gizlemeyi amaçlıyor. Tamamlanan ve kullanılacak uzay giysisi, astronotları aşırı sıcaktan korumak için beyaz olacak.

Axiom Space’in bu uzay giysisini nasıl tasarladığına dair hazırladığı videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

ARTEMIS III NE ZAMAN FIRLATILACAK?

Artemis III görevinin Aralık 2025’te fırlatılması planlanıyor. Bu görev, Apollo 17’nin 1972’de Ay’a ulaşmasından bu yana ilk mürettebatlı Ay görevi olacak ve Ay’da yürüyen ilk kadının yanı sıra ilk beyaz olmayan insanı da içerecek şekilde hazırlanıyor. Yüzeye ulaşan iki kişi orada bir haftadan kısa bir süre kalacak ve gezici keşif gezileri ve buz örneği toplama dahil olmak üzere dört adede kadar Ay yürüyüşü gerçekleştirecek. Diğer iki mürettebat üyesi, bir SpaceX Starship kullanarak geri döndüğünde mürettebatı taşıyacak olan Orion kapsülünde kalacak.

Bu uzay giysisi, NASA’nın kullanabileceği tek uzay giysisi değil. Diğer şirketler, gelecekteki Ay yolculukları ve Uluslararası Uzay İstasyonu faaliyetlerinde kullanılacak siparişler için rekabet etmeye devam ediyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post