X

NASA, diğer gezegenlerden Dünya’ya doğru fırlatılacak ilk roketlerini test etmeye başladı

NASA, yabancı bir gezegenin yüzeyinden fırlatılacak ilk roketlerin testlerini gerçekleştirdi. Roketler, numunelerin Mars’tan Dünya’ya geri gönderilmesine yardımcı olacak Mars Yükseliş Aracının (MAV) bir parçası olarak kullanılacak. Mars Sample Return (Mars Numune Dönüşü), iki yıl sürecek yolculuğuna Haziran 2028’de başlayacak ve ardından bir yıl daha Perseverance gezgini tarafından getirilen örnekleri toplayarak bekleyecek.

Bir Numune Aktarma Kolu, numuneleri, Mars’tan fırlatılacak ve numuneleri teslim etmek için Dünya’ya Dönüş Yörünge Aracı (amacını adından tahmin edebilirsiniz) ile buluşacak olan bir roketin burnundaki bir kaba yerleştirecek. Eğer herşey planlandığı gibi giderse, numuneler 2030’ların başlarında Dünya’ya geri dönecek.

Normalde kullanılan katı motorlu roket nozülleri Mars’ta yaşanan aşırı soğuk ortamlara dayanamadığı için, bu roketler, NASA tarafından geliştirilen sıkıştırılmış bilyeli nozül kullanıyor. Ayrıca nozülü soğuk vakum ortamında test eden ekip, testlerin başarılı olduğunu söylüyor.

NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde MAV Tahrik Müdürü Benjamin DavisBu test, ulusumuzun, Mars’a gidecek kadar hafif ve Dünya’ya geri getirmek için bir dizi numuneyi yörüngeye yerleştirecek kadar sağlam bir fırlatma aracı geliştirme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi: “Donanım bize teknolojimizin gelişimi gerçeğe dönüştürmeye hazır olduğunu söylüyor.

Daha ileri testler, nozülün kalkış titreşimlerine, uzay boşluğuna ve Kızıl Gezegen örneklerini Dünya’ya geri döndürürken karşılaşacağı soğuklara dayanıp dayanamayacağını belirleyecek.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post