ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir yandan uzayı araştırmaya devam ederken bir yandan da Dünya hakkında daha fazla bilgi elde etmek için çalışmalarına devam ediyor. NASA, Dünya’yı araştırma çalışmaları kapsamında bir sonraki görevinde üst atmosfere stadyum büyüklüğünde bir balon göndermeyi planlıyor.
Sadece belirli dalga boylarındaki ışığı inceleyecek olan yaklaşık 2,5 metre büyüklüğündeki ASTHROS adlı bir teleskobu stratosfere göndermeyi planlayan NASA, projeyi Jet Propulsion Laboratuvarı’na emanet etmiş durumda. Güneş’ten genel morötesi ışıkları soğuran stratosfer, bir anlamda Dünya’da ‘bildiğimiz’ yaşamın var olmasını sağlıyor.
NASA’nın ASTHROS’u devasa bir balon ile atmosfere göndermesi yeni bir tercih değil. Uzay ajansı, yaklaşık 30 yıldır pek çok görev için balonlardan faydalanıyor. Zira atmosferin üst katmanlarına çıkmayı gerektiren pek çok görevde balonları kullanmak, maliyet ve zamandan tasarruf sağlıyor.
Bununla birlikte balon kullanmanın bazı dezavantajları da bulunuyor. Örneğin bir balon, gelişmiş bir uzay aracına göre dış etkenlerden çok daha kolay etkilenebilir. NASA’nın ASTHROS’u taşımak için kullanacağı devasa balonun da 120 metrelik bir çapa sahip olacağını düşünürsek, görevde ciddi bir risk faktörünün olacağını da söyleyebiliriz.
Stratosferdeki morötesi ışınları yeryüzünden doğru bir şekilde görüntülemek pek mümkün değil. Bu nedenle ASTHROS, bir balon ile yaklaşık 100 kilometrelik bir yüksekliğe çıkacak. Üst atmosferdeki rüzgarlar, yaklaşık 1 ay sürecek gözlemler boyunca balonu ve üzerindeki ASTHROS’u taşıyacak.
Kaynak: Webtekno