Cumartesi günü, yaklaşık 12:40’ta, mürettebatsız Orion gemisi California, Baja kıyılarına indi ve uzay aracının bir Apollo uçuş rekoru kırdığı ve Dünya’nın doğal uydusunun çarpıcı fotoğraflarını geri gönderdiği yaklaşık 26 günlük yolculuğunu tamamladı.
Orion, Pasifik Okyanusu’na giderken atlama girişi olarak bilinen şeyi gerçekleştirdi. Mürettebat gemisi, Dünya’nın üst atmosferine girdikten sonra, son iniş için tekrar girmeden önce kısa bir süre için kendi asansörünü kullanarak uzaya geri “atladı”. Bunu yaparken, böyle bir manevrayı gerçekleştirmek için insanları taşımak üzere tasarlanmış ilk uzay aracı oldu.
Yönetici Bill Nelson, NASA canlı yayını sırasında “Bu olağanüstü bir gün,” dedi. “Biz maceracıyız, kaşifiz, her zaman bir sınırımız var ve bu sınır artık gökleri keşfetmeye devam edecek.”
NASA’nın Artemis 1’i Dünya’ya döndü
Orion güvenli bir şekilde Dünya’ya döndüğüne göre NASA artık, uzay aracının 1,4 milyon millik uzay yolculuğunda topladığı tüm verileri değerlendirmeye ve Artemis II için hazırlanmaya başlayacak. Şu anda 2024 için planlanan görevle insan astronotların Orion uzay aracında uçtuğunu görecek. Ardından, 2025 veya 2026 gibi erken bir tarihte NASA, 1972’de Apollo programının sona ermesinden bu yana ilk kez Ay’a iniş gerçekleştirmeyi umuyor.
Bu noktaya gelmek elbette pek kolay olmadı. NASA’nın yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi, 16 Kasım’da Artemis 1‘i başarılı bir şekilde uzaya taşımadan önce ajansa çok fazla baş ağrısı verdi. NASA yazın çoğunu yakıt sızıntılarını ve motor sorunlarını gidermekle geçirdi. Sonbaharda, Ian Kasırgası ve ardından Nicole tropik fırtınası, Artemis 1’in fırlatılmasını daha da geciktirdi, ancak tüm bunlar yapıldıktan sonra, SLS on yıllardır en unutulmaz roket fırlatmalarından birini gerçekleştirdi. Bir gece uçuşu, roketin Kennedy Uzay Merkezini aydınlattığını gördü.
Kaynak: Teknolojioku