X

NASA’nın Artemis I görevi kapsamında fırlatacağı dev roket için yeni tarih belli oldu.

NASA’nın Artemis I roketi için artık yeni bir resmi fırlatma tarihi daha var. Daha önce iki kez, yakıt sızıntısı nedeniyle iptal edilen fırlatma girişimi için belirlenen yeni tarih 27 Eylül. Karşılaşılabilecek sorunlar için de 2 Ekim tarihi “potansiyel” yedek tarih olarak planlandı.

Uzay ajansı başlangıçta fırlatmayı ayın 23’ü gibi erken bir tarihte yeniden denemeyi düşündü, ancak “birden fazla lojistik konuyu dikkatlice değerlendirdikten” sonra daha ileri bir tarihe karar verdi.

Artemis I görevi, ajansın 2025 yılına kadar insanları Ay yüzeyine geri götürme çabasının bir parçası olarak Ay’ın etrafında mürettebatsız bir Orion kapsülünü fırlatmak için NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) megaroketini kullanacak. Artemis I ekibi mühendislerin tamir edemediği bir hidrojen sızıntısı tespit ettikten sonra 3 Eylül’deki ikinci girişim erken sona erdi.

NASA, bu sefer işlerin sorunsuz yürümesini sağlamak için bazı hazırlıklar yapıyor. Artemis I ekibi, dondurucu soğukluktaki sıvı hidrojen yakıtın rokete akmasına yardımcı olan “hızlı bağlantı kesme” sisteminin etrafındaki contaların değiştirilmesini içeren hidrojen sızıntısı üzerinde çalışmayı uzun bir süre önce bitirmişti. Mühendisler, fırlatmanın gerektirdiği kriyojenik koşullar altında hızlı bağlantı kesmenin çalışmasını test etmek için 21 Eylül’de bir deneme planlıyor.

Ayrıca NASA’nın, uçuşu sırasında bir şeyler feci şekilde ters giderse, Uzay Kuvvetleri’nin roketi yok etmek için kullanabileceği uçuş sonlandırma sistemindeki bataryaları test etmesi gerekip gerekmeyeceği de soruluyor. Sistemi test etmek için NASA’nın SLS’yi, saatler süren altı buçuk kilometrelik bir yolculuk olan Araç Montaj Binasına geri döndürmesi gerekecek. NASA’nın test yapmadan devam edip edemeyeceğine Uzay Kuvvetleri karar verecek. NASA’ya roketin sertifikasını 20 günden 25 güne genişleten bir uzatma verildi, ancak Uzay Kuvvetleri’nin yeni bir sertifika daha verip vermeyeceği şimdilik karar aşamasında.

NASA gönderisinde, “NASA, Eastern Range’in ajansın uçuş sonlandırma sistemi için mevcut test gereksiniminin uzatılması talebini inceleme sürecine saygı duymaya devam ediyor ve gerektiğinde ek bilgi ve veri sağlıyor. Buna paralel olarak ajans, talebin onaylanması halinde kriyojenik gösteri testi ve olası fırlatma fırsatları için hazırlıklara devam ediyor.

Her şey yolunda giderse, NASA roketi 27 Eylül’de ET 11:37’de açılan 70 dakikalık bir fırlatma aralığında fırlatılacak. Fırlatma tarihi, NASA’nın Double Asteroid Redirect (DART) görevinin bir parçası olarak bir asteroide çarpan bir uzay aracı göndermeyi planladığı 26 Eylül tarihi ve NASA ve SpaceX ekiplerinin 3 Ekim’de Uluslararası Uzay İstasyonuna yönelmesi olmak üzere diğer iki büyük uzay olayının arasına sıkışmış durumda.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post