X

NASA’nın Ay’a yollayacağı ilk yolcularının ne giyeceğini artık biliyoruz

Artık NASA astronotlarının bir sonraki ay yolculuğunda ne giyeceğini biliyoruz. 7 Eylül Çarşamba günü NASA, 2025 veya 2026’da astronotları Ay’ın güney kutbunun yakınına indirmeyi amaçladığı Artemis 3 için ay uzay giysilerini üretmek üzere Houston şirketi Axiom Space’i seçtiğini duyurdu.

Artemis 3, eğer herhangi bir sorun yaşanmazsa, 1972’deki son Apollo uçuşundan bu yana Ay’a ilk insanlı inişi gerçekleştirecek. Ayrıca NASA, Artemis programı ile 2020’lerin sonuna kadar Dünya’nın en yakın komşusunda mürettebatlı bir üst kurarak geri dönmeyi planlıyor.

NASA’nın Araç Dışı Aktivite ve İnsan Yüzey Hareketliliği programının yöneticisi Lara Kearney yaptığı açıklamada, “NASA, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ay’ın yüzeyinde kalıcı bir varlık oluşturmasını başlatacak bu tarihi görevde ticari sektörle ortak olmaktan gurur duyuyor” dedi.

Kearney sözlerine şöyle devam ediyor: “Artemis 3’te öğrendiklerimiz ve ay üzerindeki ve çevresindeki gelecekteki görevler, Mars görevlerinin önünü açacak. Uzay giysileri, kelimenin tam anlamıyla bir sonraki adımı atmamızı sağlıyor.

Bu yılın Haziran ayında NASA, Axiom ve Collins Aerospace liderliğindeki bir ekibi, Ay’a ve Uluslararası Uzay İstasyonuna düzenlenecek gelecekteki görevler için uzay giysileri geliştirmek ve üretmek üzere seçtiğini duyurmuştu. İki özel ekip, 2034 yılına kadar toplam 3.5 milyar dolara kadar çıkan ödenek için rekabet etme hakkı kazandı.

Bu para bir dizi “görev siparişi” yoluyla dağıtılacak. Yeni duyurulan Artemis 3 ödülü de böyle bir sipariş ve 228,5 milyon dolar taban değerine sahip.

Ajans yetkilileri Çarşamba günkü açıklamada, “50 yılı aşkın uzay giysisi uzmanlığını kullanan NASA, yeni nesil uzay giysileri için teknik ve güvenlik gereksinimlerini tanımladı. Axiom Space, Artemis 3 için bu önemli ajans gereksinimlerini karşılayacak uzay giysilerinin ve destek ekipmanlarının tasarımından, geliştirilmesinden, kalifikasyonundan, sertifikasyonundan ve üretiminden sorumlu olacak” dedi ve ekledi: “NASA uzmanları, astronot eğitimi, görev planlama ve hizmet sistemlerinin onaylanması için yetkiyi sürdürecek. Artemis 3’ten önce takımları uzay benzeri bir ortamda test etmek için Axiom Space gerekecek.

NASA yetkilileri, gelecekteki bir görev siparişinin daha sonraki mürettebatlı Artemis görevlerini kapsayacağını söylüyor.

NASA henüz herhangi bir Artemis görevini fırlatmadı. Ancak ajansın Orion kapsülünü Ay yörüngesine mürettebatsız bir şekilde gönderecek olan Artemis 1’in bir sonraki fırlatma girişimi için hazırlanması ile bu durum yakında değişecek.

NASA, Artemis 1’i 29 Ağustos ve 3 Eylül’de fırlatmaya çalıştı ancak teknik sorunlar nedeniyle her iki denemeyi de iptal etti. Ajans, bir sonraki deneme için henüz bir hedef tarih açıklamadı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post