X

NASA’nın beklenen Artemis 1 fırlatması, bekletmeye devam edecek: Yeni tarih açıklandı

Uzun süredir beklenen NASA’nın Artemis 1 görevinin başlangıcını temsil eden Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin fırlatılması, Ian Kasırgası nedeniyle 27 Eylül’de gerçekleşememişti. Ve şimdi fırlatmanın Kasım ortasına ertelendiği açıklandı. Uzay ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, Artemis 1 fırlatmasının 12 Kasım ile 27 Kasım arasında bir tarihte yapılması planlanıyor.

Başlangıçta NASA’nın bir sonraki fırlatma girişiminin Ekim ayında gerçekleşmesi için küçük bir şans olsa da, NASA, roketi fırtınadan korumak için Araç Montaj Binasına (VAB) geri döndürmeye karar vermişti. Böylece bu şans sona ermişti. NASA, VAB’ye saatlerce süren bir taşımanın ardından roketi başarıyla güvence altına aldı.

Ian Kasırgası Florida’da bir Kategori 4 kasırga olarak karaya ulaştı, ancak geçtiğimiz Perşembe günü Kennedy Uzay Merkezi’ne ulaştığında tropik bir fırtınaya dönüştü. NASA, “Artemis uçuş donanımına herhangi bir zarar gelmediğini” ve tesislerinin yalnızca “küçük bir su sızıntısına” maruz kaldığını söyledi.

NASA’nın Artemis I fırlatması, Ay’ın etrafında bir yolculuğa mürettebatsız bir Orion kapsülü göndererek, ilk kadını ve beyaz olmayan insanı Ay yüzeyine taşıyacak olan gelecekteki görevlerin önünü açacak. Ajansın ilk fırlatma girişimi, rokette yaşanan sızıntı sorunlarının ardından kısa bir sürede iptal edilirken, ikincisi ise mühendislerin roketi soğutulmuş sıvı hidrojen yakıtla doldurmasından sonra yaşanan “büyük” bir sızıntıyla durdurulmuştu.

Ardından roketin yakıt doldurma sistemi üzerinde yapılan testler, sızıntının hala mevcut olduğunu, ancak daha “başa çıkılabilir” bir seviyede olduğunu gösterdi. Artık roket VAB’ye geri döndüğü için, NASA “ek incelemeler için hazırlanacağını” ve Uzay Kuvvetlerinin rotadan çıkarsa roketi yok etmek için kullandığı Uçuş Sonlandırma Sistemini yeniden test edeceğini söylüyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post