X

NASA’nın Lunar Flashlight Ay görevi, tüm çabalara rağmen başarısız oldu

Lunar Flashlight görevindeki itiş sorunlarını çözemeyen NASA, küçük su arama uydusundan vazgeçerek görevi resmen sonlandırıyor.

CubeSat (Küp uydu), küçük boyutlarına rağmen gerekli ekipmana sahip olacak şekilde tasarlanmış küp şeklindeki bir uydu türü. Genellikle 10x10x10 cm boyutlarında olan birimlerden oluşuyorlar ve bu birimler bir araya getirilerek farklı boyutlarda uydu yapıları oluşturabiliyor. CubeSat’lar, düşük maliyetli, hızlı geliştirilebilir ve genellikle araştırma, eğitim veya teknoloji denemeleri gibi amaçlarla kullanılıyor. Bu küçük uydu teknolojisi, akademik kurumlar, araştırma laboratuvarları ve bazen ticari şirketler tarafından da kullanılmakta.

NASA tarafından yapılan açıklamada, CubeSat’ın Dünya – Ay sisteminde kalmak için manevraları tamamlayamaması nedeniyle Lunar Flashlight görevinin sona erdiğini duyurdu. Görevin baş araştırmacısı Barbara Cohen, Ay’da ölçümler yapmak için lazer yansıtıcılarını kullanamayacak olmalarının, bilim ekibi ve tüm Lunar Flashlight ekibi için hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Aralık 2022’de fırlatılan bavul büyüklüğündeki uydu, Ay’ın kalıcı olarak gölgelenen bölgelerine kızılötesi ışık tutmak için görevlendirildi ve Ay’ın Güney Kutbu’ndaki buzlu su rezervuarlarını taramaya başladı. Ancak, fırlatmadan kısa bir süre sonra, itiş sistemiyle ilgili sorunlar yaşamaya başladı.

Lunar Flashlight’in dört iticisinden üçü, muhtemelen enkaz birikimi nedeniyle tıkanmış yakıt hatlarından dolayı beklenenden daha düşük performans gösteriyordu. CubeSat’ın, tek çalışan iticiyi kullanarak Ay etrafında neredeyse dikdörtgen bir halo yörüngesine girmesi planlanmıştı, ancak bu itici bile sorunlar yaşamaya başladı. Bunun üzerine, NASA bir plan hazırladı ve uyduyu yüksek Dünya yörüngesine yerleştirmeyi önerdi. Böylece Ay’ın güney kutup bölgelerini orijinal yörüngesine göre haftada bir kez değil, ayda bir kez tarayabilecekti.

Ekipler, beş ay boyunca uydunun itiş sorunlarını çözmek ve değiştirilen rotasında ilerletmek için çok çalıştılar. Böylece uydu, Ay’ın güney kutup bölgesini aylık uçuşlarla tarayabilecek yeterli itme gücünü üretebilecekti. Bu ayın başlarında, bir iticinin biraz iyileşme göstermesi üzerine bir umut ışığı belirdi. Ancak sonunda, CubeSat Ay yörüngesine girmek için yeterli itme gücünü üretecek kadar başarılı olamadı.

Lunar Flashlight’in küçültülmüş itiş sistemi, Dünya’nın yörüngesinin ötesinde uçurulan ilk türdü. NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Direktörlüğü’ndeki Küçük Uzay Aracı Teknolojisi’nin program yürütücüsü olan Christopher Baker, Lunar Flashlight’ın uzayda daha önce uçmamış yeni sistemler için bir test ortamı olarak son derece başarılı olduğunu ve bu sistemlerin ve öğrettiği derslerin gelecekteki görevlerde kullanılacağını açıkladı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post