Bazı Apollo fotoğrafları veya Voyager 1’in “Soluk Mavi Noktası” gibi, resim insanların evini bir perspektife yerleştiriyor: dünyamız çok daha büyük bir kozmosta sadece küçük bir gezegen.
Orion, anlık görüntüyü Dünya’dan 268.563 mil olan maksimum uzaklıkta aldı. Bu, herhangi bir insan odaklı uzay aracının kat ettiği en uzak mesafe ve Apollo 13’ün 1970’teki 248.655 millik rekorunu bile geride bıraktı. Özellikle, Artemis I, kaşiflerin bu kadar uzağa seyahat etmeyi planladığı ilk seferi temsil ediyor: zira Apollo 13 yalnızca NASA’nın acil durum uçuşu nedeniyle Dünya’dan bu kadar uzağa gitmeyi göze almıştı.
NASA’nın Orion’u Dünya’yı ve Ay’ı çeyrek milyon mil öteden fotoğrafladı! İşte o efsane kare!
Ars Technica, Artemis uçuşunun şu ana kadar NASA’nın beklentilerini dahi aştığını belirtiyor. Görev ekibi şimdiye kadar 124 temel hedeften yalnızca 31’ini tamamlamış olsa da, genişletilmiş itici testler gibi hedefleri de tamamlamaya çalışıyor. Kalan hedeflerin yaklaşık olarak yarısı devam ediyor, geri kalanı ise büyük ölçüde Dünya’ya dönüşe bağlı olarak gerçekleşecek.
Orion’un 11 Aralık’ta San Diego kıyılarına düşmesi bekleniyor. Artemis programı çok sayıda gecikmeyle uğraştı ve 2025 veya 2026’ya kadar Ay’a insan götürmesi beklenmiyor. NASA başlangıçta aya inişi 2024’te yapmayı umuyordu. Yine de, Artemis I’in şu anki performansı, uzay ajansının çabalarının sonunda işe yaradığını gösteriyor.
Kaynak: Teknolojioku