X

NOAA-21 uydusu, Dünya’nın bugüne dek çekilmiş en etkileyici karelerinden birini çekti

Karayip Denizi’nin parlak mavi tonundan kuzey Hindistan’ın üzerindeki yoğun sise kadar her şeyi yakalayan, gezegenimizin çarpıcı bir görüntüsü paylaşıldı. Ancak bu resim, uzaydan Dünya’ya yeni bir küresel bakış açısı sağlamanın yanı sıra, orman yangınlarını, kuraklıkları ve selleri takip etmeyi, okyanus ekolojisini ve deniz sağlığını izlemeyi amaçlayan yeni bir bilim görevinin sadece başlangıcı.

Bu görüntü, uzmanların gezegenimizin okyanusları, atmosferi ve karası hakkında hayati bilgiler sağlayacağını umdukları yakın zamanda fırlatılan bir NASA uydusu olan NOAA-21 tarafından çekildi.

Dünyayı gözlemleyen uzay aracı, Aralık ayı başında veri toplamaya başlayan ve 24 saatlik bir süre boyunca bir çerçeve mozaiği üreten, Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Paketi (VIIRS) olarak bilinen bir cihaza sahip. Karla kaplı Himalayalar ve Tibet platosundan tarımsal yanmanın neden olduğu kuzey Hindistan üzerindeki pus ve dumana kadar her türden özelliği gösteriyor.

VIIRS, kasırga oluşumunu izlemek için önemli bir ölçüm olan deniz yüzeyi sıcaklığını ölçerken okyanusun rengini izlemek, okyanus ekolojisi ve deniz sağlığının önemli bir göstergesi olan fitoplankton aktivitesini takip etmeye yardımcı oluyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde program bilimcisi Dr. Satya Kalluri, en önemli amaçlarından birinin Alaska üzerinde görüntü üretmek olduğunu belirtirken, NOAA-21 gibi uydular Dünya’nın Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na yörüngesinde dönmesinden dolayı günde birkaç kez doğrudan Kuzey Kutbu üzerinden uçtuklarını sözlerine ekledi.

Ortak Polar Uydu Sistemi (JPSS) Uçuş Projesi NASA proje bilimcisi Dr. James Gleason ise, “VIIRS pek çok disipline hizmet ediyor ve kesinlikle kritik bir ölçüm seti” diyor.

VIIRS, ekin tahminleri yapmaya çalışan tarım ekonomistlerinden, orman yangını dumanının nerede olacağını tahmin eden hava kalitesi araştırmacılarına, bir afetin etkisini anlamak için gece ışıklarını sayan afet destek ekiplerine kadar pek çok alanda kullanılan birçok farklı veri ürünü sağlayacak.

NOAA-21, 10 Kasım’da Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden yörüngeye fırlatılan JPSS serisindeki ikinci operasyonel uydu. NOAA-20 olarak bilinen bir önceki uydu, Kasım 2017’de fırlatılmıştı.

Her iki araç da gezegenimizin 824 kilometre üzerinde 27.360 km/saat hızla seyrederken, Dünya yüzeyinin tamamını günde iki kez gözlemliyor.

Üçüncü bir JPSS uydusu 2027’de ve dördüncüsü 2032’de fırlatılacak.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post