X

Okyanusun 3.000 metre derininde, milyonlarca yıllık dev bir köpekbalığı dişi bulundu

Okyanus kaşiflerinden oluşan bir ekip, geçmişi milyonlarca yıl geriye, devasa yırtıcıların denizde dolaştığı bir zamana kadar uzanabilen bir köpekbalığı dişi buldu.

Nautilus ekibi, buldukları dişi yaptıkları açıklamada “harika bir keşif” olarak nitelendirdi. Araştırmacılar kesin bir boyut paylaşmazken, insan elindeki dişin fotoğrafı oldukça etkileyici görünüyor. Bu büyük boyutlu örnek, bir ferromanganez kaplamanın altına sıkışmıştı. Deniz suyundaki manganez minerallerinden oluşan nodüller hem köpekbalığı dişlerinin içinde hem de çevresinde birikebiliyor.

Daha önce Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi, 1875’te bulunan bir köpekbalığı dişinin etrafındaki manganez nodülünün bir görüntüsünü paylaşmıştı. Müze tarafından yapılan açıklamada “Manganez nodülleri milyon yılda sadece ~2 mm hızla büyür, bu da onları bildiğimiz en yavaş jeolojik süreçlerden biri yapar. Bu, bir nodülün 50 mm’lik bir yarıçapa ulaşması durumunda 25 milyon yaşında olabileceği anlamına gelir” deniliyordu.

Nautilus tarafından bulunan dişin potansiyel yaşı ve büyük boyutu, köken hikayesine dair ipucu verebilir. Ekip, “Onun soyu tükenmiş megalodona ait olduğuna inanıyoruz, ancak bunu yalnızca zaman (ve daha fazla laboratuvar analizi) gösterecek” dedi. Megalodon, milyonlarca yıl önce yok olan devasa bir apeks avcıydı. Bilim insanları, günümüzün katil balinalarının büyüklüğünde bir av yemiş olabileceğini keşfettiler. Bunun gibi büyük yemekler için büyük dişlere ihtiyacı olduğu kesin.

Fosil bulgusu, Hawaii’nin batısında bulunan Pasifik Uzak Adalar Deniz Ulusal Anıtı’nın bir parçası olan Johnston Atolü’ne yapılan bir keşif gezisinden geldi. Nautilus ekibinin uzaktan kumandalı aracı Hercules, içinde bir diş olduğunu bilmeden 3.089 metre derinlikten aldığı bir örnekte bu dişi buldu…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post