Otomobil üreticilerinin bu yıl çip krizi sebebiyle 7,7 milyon araç daha az üretim yapacağı öngörülüyor. Gelen bilgiler bir önceki tahminin 3,9 milyon araçlık üretim kaybı olacağı yönündeydi.
Bir türlü çözülemeyen yarı iletken darlığının maliyeti yüzde 90’ın üzerinde artış göstererek, küresel otomobil üreticilerinin 2021 yılı gelirlerinde toplam 210 milyar dolarlık azalmaya yol açtı.
Bildiğiniz gibi, mevcut yarı iletken üretim krizi akıllı telefonlar, PC’ler ve bileşenleri, dizüstü bilgisayarlar ve elbette otomobil endüstrisi gibi çeşitli endüstrileri etkiledi. Bununla birlikte, çip eksikliğinin tüketici elektroniği dünyasını çok fazla, otomotiv dünyasını çok az etkilediğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama yanılıyorsunuz araba endüstrisi de acı çekiyor!
Otomobil Endüstrisi Çip Krizini Çok Derin Yaşıyor!
Küresel yarı iletken krizi birçok teknoloji endüstrisi üzerinde felaket bir etkiye sahip ve otomobil endüstrisi en çok zarar gören sektörlerden biridir.
Sadece 2021’de çip üretim krizi bu sektöre yaklaşık 210 milyar dolara mal oldu. Ancak çip üretimi henüz piyasa talebine yetişmediği için işler burada bitmeyecek ve bu nedenle en azından Mayıs ayına kadar otomobil endüstrisinin zarar etmeye devam etmesi bekleniyor.
Üretilen araçlar açısından bakıldığında, tüm bunlar 2021’de 7,7 milyon daha az aracın pazara sunulacağı anlamına geliyor ve bu rakam yakın zamanda revize edildi.
Bir arabanın temelde bir motor, 4 tekerlek ve bir direksiyon olduğunu düşünüyorsanız, gerçekten yanılıyorsunuz. Günümüzde bir araç hayal edin, herhangi bir araç, ister güvenlik, ister eğlence, ister tüm motorlu sistemin verimliliğine odaklansın arkasında sadece küçük bir çip mevcut. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için de çeşitli teknoloji türleriyle donatılmış çipler mevcut.
Bu ‘krizin’ gelecek yılın yazından bir süre önce sona ermesi bekleniyor. Tabi bu iyi bir tahmin olarak söylenmekte. Küçük şeyler büyük işler başarabiliyor!
Kaynak: Teknolojioku