İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu İzleme ve Yürütme Kurulu ile Trafik Güvenliği İhtisas Grupları Toplantısı‘ sırasında yapmış olduğu açıklamalar ile hız limitlerinin artırılmasını talep eden sürücülerin yüzlerini güldürdü.
Türkiye’de trafik kazası ve sonrası ölüm sayılarının 2015 yılından 2020 yılına kadar yıllık bazda 7 bin 530’dan 4 bin 866‘ya indiğini söyleyen Bakan Soylu, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun ‘2011-2020 arasında trafik kazalarındaki can kaybını yüzde 50 azaltma‘ hedefine ulaşabilen iki ülkeden biri olduğunu söyledi.
Sürücülere ortalama hız alışkanlığı kazandırmanın ölüm, yaralanma ve sakat kalma oranlarını düşürebileceğini söyleyen ve trafik polisleri ile jandarma trafik görevlilerinin sadece ceza yazıcı değil aynı zamanda eğitici ve öğretici bir pozisyon da üstlenmeleri gerektiğini söyleyen Bakan Soylu, maket trafik araçlarının bulundukları konumda trafik kazası oranını yüzde 30 düşürdüğünü, ortalama hız tespit sisteminin kurulu olduğu otoyollarda da kazalarda yüzde 25, can kayıplarında yüzde 33 azalma sağlandığını söyledi.
Hem yol hem de araç kalitesinin yükselmesiyle birlikte hız limitlerinin esnetilebileceğini de aktaran Bakan Soylu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Trafik kazalarının en önemli nedeni sürat ama eski Türkiye değil. Yol standardımız, kalitemiz konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da Karayollarımız da çok yetkin. Bizim sürat yönetimimiz 120, ona bir yüzde 10’luk tolerans var, 132 kilometre… Otomobiller için 20 kilometreye kadar artırma yetkimiz var. Bu konuda hem yollara hem de standartlara göre Karayolları ile trafik bir çalışma yapıyorlar. Bir miktar artırma konusunda, yeni kara yollarından başlamak suretiyle bir adım atılması üzerine bir çalışma gerçekleştirilmektedir. Elbette ortalama hız da kendi açısından önemli bir anlayış oluşturmaktadır.”
Kaynak: Webtekno