X

Oturduğunuz yerden kazmaya başlarsanız, Dünya’nın diğer ucunda nereden çıkarsınız?

Olduğunuz yerden kazmaya başlayıp, Dünya’nın merkezinden geçip diğer ucuna ulaştığınızda nereden çıkacağınıza dair bitmeyen tartışmalar duymuş olabilirsiniz. İngiltere’deki bazı insanlar Avustralya’dan çıkacaklarını varsayabilirken, Amerikalılar için en popüler cevap muhtemelen Çin oluyor.

Dünya’nın çekirdeğinden de geçmenizi gerektirecek 12.870 kilometrelik bir yolculuk söz konusu olacağından nereye çıkacağınızı kesin olarak bulmak fiziksel olarak mümkün değil. Neyse ki, istediğiniz konumun zıt noktasını kontrol edebileceğiniz etkileşimli bir harita bulunuyor.

Antipodes Map isimli bu harita, gezegenimizin en kalabalık şehirlerinin çoğunun zıt bir noktasının veya “antipod”unun okyanusta bir yerlerde olduğunu gösteriyor.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’inin su olduğu düşünülürse, karaya denk gelme ihtimalinin gerçekte oldukça düşük olması aslında pek şaşırtıcı değil. Yine de, Yeni Zelanda’daki Auckland ile İspanya’daki Sevilla ve Malaga ve Arjantin’in başkenti Buenos Aires ile Çin’deki Şangay da dahil olmak üzere birbiriyle eşleşen veya birbirine çok yaklaşan birçok şehir bulunuyor.

Antipodes Map web sitesine göre Çinliler, bu muazzam kazı girişimini üstlenirlerse karaya çıkacak ülkelerin görece azınlığı arasında yer alıyor. Pekin’in merkezinden Dünya’nın diğer ucuna doğru kazdığınızda, Arjantin’de Bahia Blanca yakınlarındaki Rio Negro’da yüzeye çıkarsınız. İki tam antipodun etkileyici bir örneği ise, Rusya’daki Ulan Ude ve Şili’deki Puerto Natales’idir.

Yerleşimin bulunduğu en büyük iki antipod bölgesinin Çin ile Moğolistan olmak üzere Doğu Asya’da ve Arjantin ile Şili olmak üzere Güney Amerika’da bulunduğu gösteriliyor.

Antipodes web sitesinde, “Avustralya anakarası, antipodları tamamen okyanusta olan en büyük kara kütlesidir” diye yazıyor.

Web sitesindeki etkileşimli haritada koordinatları girerek bu antipod noktalarını bulabiliyorsunuz. Ne yazık ki, Türkiye de bu girişimin sonucunda kendisini okyanusun ortasında bulan ülkeler arasında yer alıyor…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post