X

Perseverance, ilk yedek numune tüpünü Mars yüzeyine bırakmayı başardı

NASA’nın Perseverance keşif aracı, görevinin ilk bölümünde Mars yüzeyinden toplanan örnekleri içeren ilk yedek tüpü yüzeye bıraktı. Bu kutular, 2033 yılında Mars Sample Return (Numune Geri Getirme) görevi tarafından Dünya’ya geri taşınacak. Numuneler, mükemmel robot kaşiflerimizin yapamayacağı şekillerde analiz edilecek.

Perseverance, tüplerden bazılarını doğrudan iniş aracına teslim edecek, ancak yedek bir plan olarak, bazı yedekler Mars’ta belirli noktalara bırakılıyor. Bu numuneler, ilk olarak bu görev sırasında test edilen Ingenuity’ye tasarım ve kapsam açısından benzeyen iki yeni Mars helikopteri tarafından toplanacak. Ingenuity beklentilerin çok daha ötesine geçmeyi başardı ve Perseverance için tam teşekküllü bir uçuş arkadaşı oldu.

Uçan araçlar bir seferde yalnızca bir numune alabilecekleri için, numunelerin taşların olmadığı oldukça düz bir iniş alanına yerleştirilmesi gerekiyor. Keşif aracı, önümüzdeki birkaç hafta içinde şimdiye kadar toplanmış olan 17 örnekten birkaçını daha bırakmaya devam edecek. İlk örnek bir tebeşir parçasından daha büyük değildi ve 31 Ocak 2022’de Mars’ın Jezero Krateri’nin “Güney Séítah” adlı bölgesinde gayri resmi olarak “Malay” olarak adlandırılan magmatik bir kayadan alınmıştı.

Numuneler Perseverance’ın göbeğinden bırakılıyor ve sonrasında robotik bir kol, kabın zeminde düz bir şekilde durmasını sağlamak ve tekerleklerin yoluna yuvarlanmadıklarından emin olmak için kullanılıyor. İlk numunenin bırakılması, ek bir müdahale gerektirmeden mükemmel bir şekilde tamamlandı.

Perseverance’ın Jet Propulsion Laboratuvarı proje müdür yardımcısı Rick Welch yaptığı açıklamada, “İlk numuneyi yerde görmek, 6 Ocak’ta sona eren ana görev süremiz için harika bir dönüm noktası oldu” dedi.

Perseverance’ın birincil görevi, Kızıl Gezegende tam bir Mars yılının (687 gün) ardından 6 Ocak’ta sona eriyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post