Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu‘nun Türkiye’deki iş ortakları ile arasındaki anlaşmaların kanunlara aykırı olduğunu açıklaması ile Google cephesinden bazı adımlar atılmıştı. Google Türkiye, yaptığı açıklama ile Rekabet Kurumu ile anlaşamadıkları için Türkiye’deki Android cep telefonlarına lisans vermeyeceklerini duyurmuştu. Konuyla ilgili olarak Rekabet Kurumu‘ndan da açıklama geldi.
Rekabet Kurumu’ndan Google açıklaması
Rekabet Kurumu‘nun internet sitesinde yapılan açıklamada aşağıdaki ifadeler yer aldı:
Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017 tarihinde Kurulumuzca soruşturma başlatılmıştır.
Bu kapsamda temel olarak, Google’ın mobil işletim sistemleri pazarında sahip olduğu tekele yakın pazar gücünü, faaliyette bulunduğu diğer pazarlarda, özellikle de internet arama hizmetleri pazarında, hâkimiyetini korumak veya güçlendirmek amacıyla kötüye kullanıp kullanmadığı hususuna yoğunlaşılmıştır.
Yürütülen soruşturma sonucunda Google’ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerinin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması koşuluyla mobil cihaz üreticilerine finansal destek sağladığı tespit edilmiştir.
Bu çerçevede, Google‘a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Kanun) uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır.
Google’ın soruşturmaya konu uygulamaları Avrupa Birliği (AB) ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olmuştur. Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi tarafından yürütülen süreç Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleri neticesinde sonuçlandırılmıştır. Yine, AB Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuyla ilgili olarak rekabet ihlali sonucuna ulaşmış ve Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir. Bunun yanı sıra, AB Komisyonu tespit ettiği ihlalleri sona erdirmesi için Google‘dan Kurulumuz tarafından talep edilen yükümlülüklerden daha kapsamlı adımları atmasını istemiş ve bu talebin gereği Google tarafından yerine getirilmiştir.
Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Açıklama ne anlama geliyor?
Rekabet Kurumu yaptığı bu açıklama ile Google‘a, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kanunlara uyması gerektiğini hatırlatıyor. Google bu konuda diğer ülkelerde yaptığı gibi geri adım atmadığı için bu sorun yaşanıyor.
Ne olmuştu?
Yaklaşık 3 yıl önce Yandex’in haksız rekabet şikayeti ile başlayan soruşturma neticesinde Rekabet Kurumu Google‘a 93 milyon TL ceza kesmiş ve bazı konularda belli adımlar atmasını istemişti. Rekabet Kurumu‘nun taleplerini uygulanabilir bulmayan Google, Türkiye’de piyasaya sürülecek Android işletim sistemli cep telefonlarına lisans vermeyeceğini duyurmuştu. Atılan bu adım yeni satışa sunulacak Android işletim sistemli telefonlarda Google servislerinin bulunmayacağı anlamına geliyor.
Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre ise Türkiye cep telefonu pazarının lider markası olan Samsung, 2020 yılından itibaren ülkemize telefon sevkiyatını durduracak. Bu bilginin henüz teyid edilmediğini de belirtelim.
Kaynak: Teknolojioku