X

Roketler neden turuncu renktedir? Bunun nedeni sizi çok şaşırtacak!

Son yıllarda pek çok roketin karakteristik bir turuncu renge sahip olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Ve bu rengin nedeni bazılarınız için merak konusu olabilir. Baştan söyleyelim; bu renk sadece ilgili mühendisler tarafından alınan sanatsal bir kararın sonucu değil. Hatta sanatsal bir tercihle en ufak bir ilgisi bile yok.

Özetle, Uzaya bir şey fırlatmak söz konusu olduğunda, turuncu renginde roketler kullanmak mümkün olan en iyi çözüm olarak kabul ediliyor. Uzay mekiğinin tankından Soyuz üzerindeki banda ve Uzay Fırlatma Sistemi’nin devasa çekirdek aşamasına kadar pek çok uzay aracında turuncu renk kullanılır. Bu renk, aslında boya değil, fırlatma aracının genellikle sıvı yakıt içeren kısmını kaplayan püskürtülmüş köpük yalıtkanın rengidir.

Ancak daha önceleri yapılan pek çok fırlatmada turuncu yerine beyaz rengi gördük. Örneğin Columbia’nın ilk iki fırlatmasında tank turuncu renkli değil, beyazdı. Çünkü turuncu malzemenin üzeri beyaz boya ile boyanmıştı.

Tankın beyaza boyanmasının nedeni, turuncu malzemenin dış etkenlerden korunası idi. Ancak bunun aslında gereksiz olduğu kısa sürede anlaşıldı.

Ayrıca ekipler, tankı boyamayarak toplam ağırlığını 272 kilogram azaldığını da buldu. Bu miktar kesinlikle fazla olmasa da, uzay aracında daha fazla ekipman veya sadece daha ucuz bir uçuş anlamına geliyordu.

Kısacası aslında roketlerin rengi, üzerine köpük yalıtkan sıkıldığında zaten hep turuncuydu. Ancak üzerleri beyaz ile boyanıyordu. Ama artık bu pek tercih edilmiyor ve biz de, doğrudan köpük yalıtkanın turuncu rengini görüyoruz…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post