X

Rusya ve Çin’in COVID-19 Aşıları Hakkında Müthiş İddia

2020 yılının bir numaralı gündem maddesi haline COVID-19, ortaya çıktığı ilk günden beri 850 binden fazla kişinin hayatına mal oldu. Her ülkeyi adeta teyakkuza geçiren salgın, bir türlü kontrol altına da alınabilmiş durumda değil. Uzmanlarsa bir süredir, koronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığının aşısını geliştirebilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Aşı çalışmaları uzun zamandır dillendirilen bir konu olsa da bununla ilgili en sağlam gelişmeler Çin ve Rusya cephesinden geldi. Öyle ki bu ülkeler, COVID-19 aşısını resmen duyurdular. Ancak bilim insanlarının son açıklaması, Rusya ve Çin’in koronavirüs aşısıyla ilgili çok dikkat çeken iddialar içeriyor. Bazı bilim insanlarına göre bulunduğu söylenen aşılar, aslında grip ve soğuk algınlığında etkili.

Aslına bakacak olursak Rusya ve Çin’in geliştirdiklerini iddia ettikleri aşılar, bilim dünyasında tam olarak sindirilememişti. Çünkü uzmanlara göre testler yetersiz, ayrıca adımlar çok acele atıldı. Hatta bu çalkantılı süreçte Rusya’nın en iyi doktorlardan bir tanesi de görevini bıraktığını açıklamıştı. Açık konuşmak gerekirse bilim insanları tarafından yapılan son açıklamalar, Rusya’daki istifanın ne kadar haklı olduğunu gözler önüne seriyor.

“Geliştirilen aşılar Ad5 virüsü odaklı”

Reuters’a demeç veren bilim insanları, geliştirilen aşıların Ad5 virüsü odaklı olduğunu ifade ediyorlar. Dolayısıyla geliştirilen aşıların zaten bilindiğini dile getiren uzmanlar, bu aşıların daha çok grip ve soğuk algınlığı için kullanıldığını söylüyorlar. Üstelik uzmanlara göre geliştirilen aşılarla vücuda gönderilen hastalık taşıyıcılar, vücudun savunma sisteminin koronavirüs yerine bu taşıyıcılara odaklanmasına neden olacakmış. Yani bilim insanlarına göre Çin ve Rusya’nın aşılarının etkisi, tahminlerden çok daha düşük olacak.

“İnsanların bu aşıya bağışıklığı zaten var”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Johns Hopkins Üniversitesi’nden Anna Durbin, insanların Ad5 virüslerine karşı zaten bağışıklıklarının olduğunu ifade ediyor. Aşıyı geliştirenlerin nasıl bir stratejilerinin olduğunu bilmediğini dile getiren Durbin, aşının etkisinin yüzde 40 seviyesinde olabileceğini ancak bunun bile hiç olmamasındansa iyi olduğunu dile getiriyor.

“HIV’e neden olabilir”

Bilim insanlarının Çin ve Rusya’da üretilen koronavirüs aşılarıyla ilgili başka bir endişesi de HIV. Aslında bu uzun zamandır bilinen bir gerçek. Merck & Co. isimli şirket, 2004 yılında Ad5 bazlı HIV aşısı üzerinde çalışırken, bağışıklığı yüksek olan kişilerin bu aşı nedeniyle HIV’e karşı daha elverişli hale geldiğini ortaya çıkarmıştı. 

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post