X

Rusya’nın “casus balinası” Hvaldimir bir kez daha, olmaması gereken bir yerde ortaya çıktı

İlk kez 2019’da Norveç kıyılarında görülen ve Rusya tarafından casusluk için kullanıldığı iddia edilen bir beyaz balina (beluga), bu hafta İsveç’te yeniden ortaya çıkarak bilim insanlarının kafasını karıştırmayı başardı. Deniz biyologları, balinanın, türün tipik yaşam alanından uzaklaşmaya devam ederken, hiç beklenmedik olan bu bölgeye çok hızlı ulaştığını söylüyor.

Bilim insanları, en yakın beyaz balina popülasyonunun Norveç’in kuzey kıyısı ile kuzey kutbu arasında bir nokta olan Svalbard takımadalarında bulunduğunu söyleyerek beyaz balinanın İsveç’e seyahat etmesine duydukları şaşkınlığı belirtiyor. Balinanın Norveç’e ulaşmasından beri başka bir beyaz balinayla karşılaşmadığına inanılıyor ve bir eş arıyor olabileceği düşünülüyor.

OneWhale kuruluşundan bir deniz biyoloğu olan Sebastian Strand,The Guardian ile yaptığı görüşmede “Şu anda neden bu kadar çok hızlandığını bilmiyoruz” dedi ve devam etti: “Onu bir eş bulmaya iten hormonlar olabilir. Ya da beyaz balinalar çok sosyal bir tür olduğu için yalnızlık hissediyor olabilir – başka beyaz balinaları arıyor olabilir.” 13-14 yaşlarında olduğu tahmin edilen balinanın “hormonlarının çok yüksek olduğu bir yaşta” olduğu tahmin ediliyor.

Balina, kamera yuvaları ve üzerinde “St. Petersburg’a Aittir” yazan bir koşum takımı takılmış halde ilk kez Norveç’te bulunduktan sonra, Norveççe “balina” kelimesi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilk adının birleşiminden oluşan Hvaldimir adıyla anılmaya başlandı. Deniz Biyoloğu Jorgen Ree Wiig o sırada CNN ile yaptığı görüşmede “balina oyun oynar görünüyordu ama içgüdülerimiz onun koşum takımlarından kurtulmak için de yardım istediğini söylüyordu” demişti. Ayrıca Rus donanmasının daha önce askeri operasyonlar yürütmek için beyaz balinaları eğittiği biliniyordu ve Soğuk Savaş sırasında mayınları ve torpidoları koklamak için kullanıldıkları bir gerçek.

Norveç Balıkçılık Müdürlüğü’nden deniz biyologları, 2019’da Hvaldimir’in koşum takımını çıkardı. Hvaldimir’in Rus muhafazasından kaçmış olabileceğine ve insanların yanında rahat göründüğü için Rus donanması tarafından eğitilmiş olabileceğine inanıyorlar.

Yerel deniz biyologları The Guardian ile yaptıkları görüşmede, Norveç’in somon çiftliklerinde balık bulmuş olan balinanın “sağlıklı” göründüğünü söyledi. Ancak kuruluş, balinanın İsveç’te yiyecek bulup bulamayacağından endişe duyuyor ve daha önce Hvaldimir’in biraz kilo verdiğini gözlemlediklerini belirtiyor.

Beyaz balinalar 40 ila 60 yıl arasında bir ömre sahip ve genellikle Grönland, kuzey Norveç ve Rusya’yı çevreleyen sularda yaşar. Rusya, balinanın bir Rus casusu olarak kullanıldığı iddialarına hiçbir zaman resmi bir yanıt vermedi, ancak BBC’nin bildirdiği üzere Rus yedek albayı Viktor Baranets, 2019’da Govorit Moskva ile yaptığı bir röportajda “Bu hayvanı casusluk için kullanıyor olsaydık, gerçekten üzerinde ‘Lütfen bu numarayı arayın’ yazılı bir cep telefonu numarası ekler miydik?” demiş ve eklemişti: “Savaş rolleri için askeri yunuslarımız var, bunu gizlemiyoruz.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post