X

Ryugu asteroidinden alınan örnekler, Dünya’daki yaşama ışık tutabilir

Bilim insanları, asteroit Ryugu’dan alınan örneklerde organik moleküllerin var olduğunu doğrulayarak, yaşamın bileşenlerinin Dünya’ya göktaşı ve asteroit çarpmalarıyla geldiği fikrine olan güveni arttırdı.

Ryugu, 4 milyar yıl önce güneş sisteminin oluşumundan kalma kayalık bir kalıntı olan ilkel bir karbonlu asteroit. Japonya’nın Hayabusa 2 görevi, 2019’da Ryugu’yu ziyaret etti ve yüzeyinden örnekler topladı. Bu örnekler bize güneş sisteminin ilk aşamalarında nasıl olduğunu öğrenmemiz için harika bir yol sağladı.

Araştırmacılar, Ryugu örneklerinde yüzbinlerce iyon sinyali belirledi ve bunları 15 amino asit, amin, aromatik hidrokarbonlar ve diğer bileşikler dahil olmak üzere çok sayıda organik molekül kaynaklı olduğunu belirtti. Araştırma, Science dergisinde yayınlandı.

Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nde gezegen bilimcisi ve makalenin baş yazarı Hiroshi Naraoka, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi yayınında, “Güneş ısıtması ve ultraviyole ışınımının yanı sıra yüksek vakum koşulları altında kozmik ışın ışınımının neden olduğu zorlu ortamına rağmen asteroit yüzeyinde prebiyotik moleküllerin varlığı, Ryugu’nun en üst yüzey taneciklerinin organik molekülleri koruma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor” dedi ve devam etti: “Bu moleküller, çarpmalar veya başka nedenlerle asteroitin en üst katmanından fırlatıldıktan sonra potansiyel olarak gezegenler arası toz parçacıkları olarak dağılarak güneş sistemi boyunca taşınabilir.

Biyokimya alanında uzun bir süredir varlığını sürdüren sorulardan biri, amino asitler gibi yaşam için yapı taşlarının Dünya’ya nasıl geldiği. Amino asitler ve nükleotidler gibi organik moleküller daha önce Dünya’ya düşen göktaşlarında bulundu, ancak bunların düştükleri karasal ortamlardan kaçınılmaz olarak etkilenmeleri, bu maddelerin uzaydayken de varlığı doğrulanamıyordu.

Bu yüzden Ryugu bulgusu özel bir değere sahip. Japon uzay ajansının (JAXA) Hayabusa 2 görevi, 2019’da Dünya’dan yaklaşık 320 milyon kilometre uzaktayken Ryugu asteroitinden toz, çakıl ve gaz yığınları topladı. Görev, 2020’de Dünya’ya yaklaşık 5,4 gram (yaklaşık bir çay kaşığı kadar) asteroit örneği getirdi.

Araştırma ekibi, Ryugu örneklerinin uzaya ve mikrometeoroid etkilerinden Güneş’ten ısınmaya kadar beraberinde gelen koşullara maruz kaldığını belirtti. Ekip yeni makalelerinde, “Asteroit yüzeyinde prebiyotik moleküllerin varlığı, bu moleküllerin Güneş Sistemi boyunca taşınabileceğini gösteriyor” diye yazdı.

NASA’nın OSIRIS-REx görevi şu anda benzer bir örnekleme operasyonu yürüttüğü asteroit Bennu’dan dönüş yolunda.

İki asteroidin kimyasal bileşimini karşılaştırmak, iki kaya arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkaracak ve bilim insanlarının güneş sisteminin oluşumu hakkındaki anlayışımızdaki boşlukları doldurmasına yardımcı olacaktır.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post