X

Sağa dönük mü, sola dönük mü? Yoksa yüzüstü mü? Hangi uyku pozisyonu daha iyi?

Bu stresli zamanlarda uykuya dalmak oldukça zor olabilir. Bu nedenle uykunuzun mümkün olan en iyi kalitede olmasını istersiniz. Okuma sırasında mavi ışıktan kaçınmaktan koyunları saymaya kadar pek çok farklı öneri bulunurken, uyuduğumuz pozisyon da uyku kalitesi ve sağlığımız üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olabilir.

Uyku sırasında sağa ya da sola dönük olarak yatabiliyoruz. Peki ama hangi tarafa dönük olarak uyumanızın daha iyi?

Sağ tarafınıza yattığınızda: Reflü tehlikesine dikkat

İnsanların midelerinin büyük bir kısmı karnın sol kısmında bulunur. Bu nedenle, sol tarafınıza yattığınızda içeriğinin yerçekimi yardımıyla yerinde kalması daha olasıdır. Sağ tarafınıza döndüğünüzde ise midenizin yükseltilmiş konumu, sizi reflü yaşama riskine sokabilir. Ancak bu herkes için geçerli olmayabilir.

Reflü, mide içeriği yemek borusuna geri dönerek, ciddi rahatsızlığa ve hatta ülser oluşumuna neden olabilecek yanma ve acı hissine neden olduğunda meydana gelir. Yatmadan önce vücudunuza yemekleri sindirmesi için biraz zaman vermek, reflü yaşama riskinizi azaltmanın bir yoludur.

Sağ tarafa yatmak: Her zaman kötü değil

Sol taraf, belirli mide sorunları olan kişiler için iyi bir seçim gibi görünse de, sağ tarafa dönük uyumak, uyku apnesi yaşayan kişilerde daha kolay nefes alma ile ilişkilendirilmiştir. 2011’de yapılan araştırma, bu durumdaki bir grup insanı konu aldı ve solunum güçlüğünün şiddeti açısından sol tarafta, sağ tarafta ve sırt üstü uyumanın nasıl olduğunu değerlendirdi.

Araştırmanın yazarları, “Uyku pozisyonunun apne olayları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ve [sağ taraf üzerindeki uyku pozisyonunun] orta ve şiddetli hastalığı olan hastalarda obstrüktif solunum olaylarının sıklığını azalttığını bulduk” diyor.

Kalp hastaları sağa dönük yatmayı tercih ediyor

Sağ taraf üzerinde uyumanın daha iyi nefes alma ile ilişkisinin kesin mekanizmaları tam olarak net değil, ancak uyku pozisyonlarındaki ekokardiyografik değişiklikleri inceleyen bir 2018 çalışması ile daha fazla incelendi. Kalp yetmezliği olan hastaların sağ tarafa dönük uyumayı tercih ettiklerini buldular. Bu muhtemelen kişinin yaptığının farkında bile olmadığı kalp fonksiyonunu iyileştirmek için kendini koruyan bir mekanizma olduğunu öneriyordu.

En kötüsü yüzüstü yatmak mı?

Sol ve sağ taraf üzerinde uyuma hakkında sağlığınıza bağlı olarak çelişkili argümanlar var gibi görünüyor. Ancak yüz üstü uyuma durumunda işler biraz daha net. Yüzüstü uyumak, yan uyumaya kıyasla göz içi basıncında (gözlerdeki sıvı basıncı) önemli ölçüde daha yüksek bir artışa neden oluyor, bu da glokom, optik nöropati ve görme sorunlarına yol açabilir.

Yüz üstü uyumanın da cildinizi etkilemesi daha olasıdır ve yüzünüze daha az baskı uygulayan alternatif pozisyonlara kıyasla daha fazla kırışıklık geliştirme riskine sokar. Uyku çizgileri ya da uyku kırışıklıkları olarak bilinen bu izler, yastığımızdan gelen gerilim sonucu oluşur ve yerçekimi ve direncin baskı ve gerilimin birleştiği noktalarda yüzümüzü ezer.

Ortalama olarak, gece boyunca uyku pozisyonunu 20 kez değiştiririz ve bir noktada ne kadar uzun süre kalırsak, cildimizi etkileme şansı o kadar artar. Uyku kırışıklıkları, yüz ifadelerinden aldığımız kırışıklıklardan biraz daha farklı yerlerde oluşma eğilimindedir. Sırt üstü uyumak bunlardan kaçınmanın en iyi yolu olsa da, sırtüstü pozisyon nefes almada güçlüklere yol açarak horlamaya ve uyku apnesine yol açabilir.

Her zaman olduğu gibi, ağrı, nefes alma veya sindirim sorunları yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmanız en iyisidir. Ancak iyi bir uyku düzenine sahip olduğunuzdan ve gece boyunca pozisyonunuzu değiştirdiğinizden emin olmak, uykunuzu iyileştirmenin önemli bir yolu olabilir.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post