Bu, tüketicileri korumayı ve rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan çok yönlü bir yasa tasarısı ve CMA’nın mahkemeye gitmek yerine yasayı doğrudan uygulamasına olanak sağlayacak.
Tasarı geçerse, ajansın Dijital Pazarlar Birimi (DMU), önemli dijital hizmetlerde “stratejik pazar statüsüne” sahip olduğunu düşündüğü şirketlerin nasıl faaliyet göstermesi gerektiğine ilişkin bir çok kuralı uygulayabilecek. CMA, duyurusunda belirli bir şirketin adını vermedi ancak DMU büyük olasılıkla Google, Apple ve Amazon’u stratejik pazar statüsüne sahip kuruluşlar olarak tanımlayacak.
DMU bu firmaların uygulama mağazası inceleme sistemlerinin nasıl çalıştığı konusunda daha şeffaf olmalarını veya verilerini rakiplerine açmalarını gerektirebilecek, örneğin Google’ın durumunda bu rakip bir arama motoru olabilir. Bu şirketler yeni kurallara uymazlarsa, KVB onlara küresel cirolarının %10’una kadar para cezası verebilecek. Örneğin Apple, 2022 için yaklaşık 283 milyar dolar gelir elde etti, bu da 28,3 milyar dolarlık devasa bir para cezası anlamına gelebilir.
Sahte incelemelere büyük darbe! YouTube yayıncıları çok zor durumda kalacak!
Yeni yasa tasarısı, CMA’ya teknoloji devleri için kurallar belirleme gücü vermenin yanı sıra, Birleşik Krallık tüketicilerine yılda 1,6 milyar pounda mal olan “abonelik tuzakları” sorununu da ele alacak. Yeni kurallar yalnızca en büyük teknoloji şirketlerinin değil, işletmelerin de müşterilere abonelik başlatmadan önce daha net bilgiler sağlamasını gerektirecek. Şirketlerin ayrıca, ücretsiz veya düşük maliyetli deneme süreleri sona ermek üzereyse ve abonelikleri otomatik olarak yenilenmeden önce müşterilere bildirim göndermeleri gerekecek. Ayrıca şirketler, müşterilere abonelikten çıkmak için kolay bir yol sağlamak zorunda kalacak.
Tasarının ele aldığı bir diğer konu da sahte incelemeler. Yeni kuralların, şirketlerin sahte incelemeler yazmasını ve göndermesini ve gerçek olduklarından emin olmadan inceleme yayınlamasını yasaklaması bekleniyor.
Kaynak: Teknolojioku