Evinize gelen internet bağlantısını kullanmak için mutlaka bir modeme ihtiyacınız var çünkü bu modem sayesinde internet bağlantınız kullanılır bir kablolu ağa ya da kablosuz Wi-Fi ağına dönüşecektir. İlk kez internet bağlattığınız zaman pek çok internet servis sağlayıcı eve gelir ve modem kurulumu yapar. Ancak bazıları ek ücret talep ettiği için modem kurulumunu kullanıcı yapmayı tercih eder. Aynı şekilde yeni bir modem aldığınızda da bu kurulumu kendiniz yapmanız gerekir.
Peki, bu modem nasıl bağlanır? Hadi bağladık nasıl kurulur? Türk Telekom, Turknet, Turkcell Superonline, Vodafone gibi internet servis sağlayıcılarının verdiği ya da sizin aldığınız Zyxel, Airties, TP Link, Huawei gibi farklı marka modemlerin ufak farklılıkları olsa da genel olarak son derece benzer kurulum yöntemleri vardır. Gelin sıfırdan modem kurulumu nasıl yapılır yakından bakalım ve bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli adımları görelim.
Modem kurulumu nasıl yapılır? İşte adım adım kurulum işlemi:
- Adım #1: Modemin kablo bağlantılarını kurun ve çalıştırın.
- Adım #2: İnternet tarayıcınıza 192.168.2.1 yazın ve bu adrese gidin.
- Adım #3: Modem arayüzüne giriş yapın.
- Adım #4: Varsa kullanıcı hesap bilgilerinizi girin.
- Adım #5: İnternet ayarlarını özelleştirin.
- Adım #6: Modem adı ve şifresini belirleyin.
- Adım #7: Modemi yeniden başlatmanız gerekebilir.
Adım #1: Modemin kablo bağlantılarını kurun ve çalıştırın:
Modem kutusunu açtıktan sonra karşınıza birkaç tane bağlantı kablosu çıkar. Bunlar genel olarak güç kablosu, bağlantı kablosu ve ethernet kablosudur. Güç kablosunu prize, bağlantı kablosunu ise internet bağlantısının geldiği girişe takın. Ethernet kablosu kablolu internet içindir, kullanmasanız da bulunsun. Bağlantı kablolarını taktıktan sonra modemi çalıştırın.
Adım #2: İnternet tarayıcınıza 192.168.2.1 yazın ve bu adrese gidin:
Modemi çalıştırdıktan sonra varsayılan şifre ile modeme bağlanabilirsiniz. Bu bağlantıyı sağladıktan sonra bilgisayarınızda yüklü olan herhangi bir internet tarayıcısını açın ve adres çubuğuna 192.168.2.1 yazarak bu adrese gidin. Bu işlemi mobil internet tarayıcınızdan da yapmak mümkün ancak biraz karmaşık bir işlem olduğu için bilgisayarınızdan yapmanız en doğrusu olacaktır.
Adım #3: Modem arayüzüne giriş yapın:
İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.2.1 yazarak bu adrese gittiğiniz zaman karşınıza modem arayüzünüz çıkacak. Kullandığınız modemin marka ve modeline göre bu arayüz değişiklik gösterebilir. Sizden ilk olarak modem arayüzüne giriş yapmanız için bir hesap adı ve şifre istenecek.
Modem arayüzüne giriş yapmak için istenilen hesap adı ve şifre değişiklik gösterecektir ama pek çok modem arayüzü için hesap adı olarak ‘admin’ kullanılır. Tırnak işareti olmadan hesap adına ‘admin’ yazdıktan sonra şifre olarak ‘admin’, ‘password’ ya da ‘1234’ şifrelerinden birini kullanabilirsiniz.
Adım #4: Varsa kullanıcı hesap bilgilerinizi girin:
Modem arayüzüne giriş yaptıktan sonra karşınıza pek çok özel ayarlama yapabileceğiniz bir ekran çıkacak. Her zaman istenmeyebilir ancak bazı sistemler bu ayarlara ulaşmak ve düzenlemek için sizden bir şifre ve hesap adı daha ister. Söz konusu kullanıcı hesap bilgileri bağlantı sağlayan internet servis sağlayıcınız tarafından size daha önce verilmiştir. Eğer bu bilgileri bilmiyorsanız internet servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.
Adım #5: İnternet ayarlarını özelleştirin:
Bu adımda kullanıcılara tavsiye edilen, pek çok modem arayüzünde de bulunan Hazır Kurulum seçeneğini uygulamalarıdır. Hazır Kurulum seçeneği adından da anlaşılacağı üzere kullanıcının bir an önce modemi kullanmaya başlaması için gerekli hazır ayarları hızla uygular.
Eğer internet ayarlarınızı özelleştirmek istiyorsanız bölge, zaman dilimi, DLC PVC, bağlantı türü, kullanıcı adı bilgilerini girerek yedekleme, kablosuz bağlantı, kanal, mod, güvenlik sistemi gibi ayarları düzenlemeniz gerekiyor. Eğer bunlar biraz kafa karıştırıcı geldiyse en azından ilk kurulum için tüm bu ayarları varsayılan modunda bırakmanız en doğrusu olacaktır.
Adım #6: Modem adı ve şifresini belirleyin:
Çoğu zaman gözden kaçırılıyor olsa da modem adı ve şifre belirlediğiniz bu adım son derece önemlidir. Çünkü internet güvenliğinizin ilk adımı benzersiz bir modem adı ve şifreden geçer. Modem arayüzünün ayarlar sayfası üzerinden genel olarak modem üzerinde yazan şifreyi girdikten sonra kendi şifrenizi ve modem adını belirleyerek kaydedin. Bu değişim sonrası modeme bağlı olan cihazların bağlantılarının kopacağını ve yeniden bağlanmaları gerektiğini unutmayın.
Adım #7: Modemi yeniden başlatmanız gerekebilir:
Tüm bu adımları başarıyla yerini getirip de yeni ayarları kaydettikten sonra modem arayüzünde karşınıza çıkan bir uyarı sizden modemi yeniden başlatmanızı isteyebilir. Her modem için gerekli değildir ancak bu tür bir öneri ile karşılaşıyorsanız modemi kapatıp açmaktan zarar gelmez.
ADSL ve VDSL bağlantı için modem kurulum değerleri:
- ADSL;
- WAN ID Type – PPP Transfer Type – Ağ Protokolü – Kapsülleme: PPPoE
- Aktarım Modu Modülasyon: ATM
- VPI / VCI: 8/35
- VDSL;
- WAN ID Type – PPP Transfer Type – Ağ Protokolü – Kapsülleme: PPPoE
- Aktarım Modu Modülasyon: PTM
- VLAN ID: 35
Modem kurulumu sırasında ADSL ve VDSL bağlantılarınızı özelleştirmek için girmeniz gereken kurulum değerleri bu şekilde. Ancak unutmayın, internet servis sağlayıcınıza ve modeminizin markası ile modeline göre bu değerler değişiklik gösterebilir.
Modem kurulumu yapılamıyor, hata veriyor:
Hızlı kurulum seçeneği hangi internet servis sağlayıcı ile çalışıyorsanız ya da hangi marka ve model modeme sahipseniz genel olarak işe yarayacaktır. Ancak bazen sorun çıkabilir ve anlattığımız genel bilgiler o an işe yaramayabilir. Peki ne yapmalı?
İlk olarak modemin üretici firmasının resmi internet sitesini ziyaret edin ve en güncel kurulum bilgilerini alın. Çünkü yeni modellerde uygulanması gereken farklı adımlar olabilir. Eğer hata almaya devam ediyorsanız internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçin. Çağrı merkezi yetkilisi uzaktan modem arayüzünüze bağlanarak gerekli ayarlamaları yapabilir ya da sizi en doğru ve güncel ayarlamaları yapmanız için yönlendirebilir.
İnternet bağlantınız için olmazsa olmaz modem kurulumu nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak bu işlemi nasıl yapacağınızı adım adım tüm detaylarıyla anlattık. Herhangi bir sorun yaşadığınız zaman en güncel bilgileri modemin üretici firmasından ya da internet servis sağlayıcınızdan alabileceğinizi unutmayın.
Kaynak: Webtekno