Küçük bir uydu fırlatma sağlayıcısı ve havacılık üreticisi olan Rocket Lab USA, 16.1 milyon dolarlık bir anlaşmayla Virgin Orbit’in 144.000 metrekarelik Long Beach genel merkezini ve çeşitli yerinde makine ve ekipmanı satın aldı.
Rocket Lab USA şu anda yine Long Beach’te elverişli bir konumda bulunan genel merkezinde daha büyük bir fırlatma aracı olan Neutron’u geliştiriyor. Satın almayla ilgili bir açıklamada, Rocket Lab’in CEO’su ve kurucusu Peter Beck, Virgin Orbit’in kira kontratını ekleyerek “Neutron ekibimiz için ortak konumlu mühendislik, üretim ve test yetenekleri sağlıyor” dedi.
Artık feshedilmiş olan Virgin Orbit, 2017 yılında milyarder Richard Branson’ın uzay turizmi girişimi olan Virgin Galactic’in bir yan kuruluşu olarak başladı.
Şirket kapandığı için Virgin Orbit parçalar halinde satılıyor
Amacı, Cosmic Girl olarak bilinen değiştirilmiş bir Boeing 747 uçağını küçük uyduları alçak Dünya yörüngesine yerleştirmek için kullanmaktı ancak 2020’deki ilk uçuşundan bu yana altı uçuşundan yalnızca dördü başarılı oldu. Şirket, 2021’de halka açılmak ve son olarak 750 kadar çalışanını ücretsiz izne çıkarmak gibi yöntemlerle para biriktirmeye çalıştı. Ancak bunlar yeterli olmadı ve şirket 2022 için 191,2 milyon dolarlık net zarar bildirdi. Nisan ayında ise Virgin Orbit resmi olarak iflas ilan etti ve çalışanlarının çoğunu işten çıkardı.
CNBC’nin bildirdiğine göre, Virgin Orbit iflas satışlarından toplamda 36 milyon doların biraz üzerinde kazandı. Cosmic Girl, dünyanın en büyük uçağının yaratıcısı Stratolaunch’a 17 milyon dolara satıldı. Küçük bir uydu taşımacılığı işletmesi olan Launcher, Virgin Orbit’in Mojave Çölü’ndeki fırlatma sahası için 2,7 milyon dolar daha ödedi. Launcher, ilk özel uzay istasyonunu fırlatmaya çalışan bir şirket olan Vast’a ait.
Kaynak: Teknolojioku