Aşkın, sevginin, iletişimin en kısaltmalı haliydi SMS. ‘slm, nbr’ gibi kısaltmalarla anlatmaya çalıştık derdimizi yıllarca. Çünkü kontörümüz azdı, SMS paketlerindeki haklarımız sınırlıydı ve konuşmak istiyorduk. SMS hala kullanımda olan bir mesajlaşma çeşidi olsa da, artık IM, instant messaging yani anlık mesajlaşma bu klasik mesajlaşma türünün yerini çoktan aldı bile.
Instant messaging, bildiğimiz WhatsApp ve benzeri online yani internet üzerinde anlık mesajlaşma sağlayan mobil uygulamalar için kullanılan bir terim. SMS mesajları da anlıktı fakat giderek hızlanan günümüz dünyası için artık yeterli değil. İstediğimiz mesajı doyasıya yazdığımız WhatsApp ve artık pabucu biraz dama atılmış olan SMS arasında bazı temel farklar var.
İkisinde de istediğimiz her türlü yazılı metni karşı tarafa gönderebiliriz. Fakat anlık mesajlaşma uygulamalarında görsellik de işin içine giriyor. Fotoğraflar, videolar, gifler, belgeler gibi dilediğimiz her türlü metaryali karşı tarafa gönderme imkanımız var WhatsApp ve benzeri uygulamalarda. Yalnızca metin mesajı göndermek istesek bile SMS bizi 160 karakterle sınırlıyor, geçmişte kullanılan kısaltmaların da en büyük sebebi bu.
SMS, yani metin ile mesajlaşma nedir?
Genel anlamda SMS nedir? Tüm GSM operatörleri tarafından desteklenen SMS, yani metin ile mesajlaşma türünde, bir telefon kullanıcısına maksimum 160 karakterden oluşan yazılı bir mesaj gönderebilirsiniz. Bunun için SMS gönderdiğiniz kişinin de aktif bir sim karta sahip olması gerekiyor. Yakın zamanda iletildi bilgisi için de ayrı bir mesaj gelme özelliği olsa da, daha önce SMS’in ulaşıp ulaşmadığına, karşınızdaki kişinin okuyup okuyamadığına dair herhangi bir fikriniz olmazdı.
Bunlar yetmezmiş gibi SMS ile yalnızca yazılı metin gönderebiliyorsunuz. Mesaja herhangi bir görsel döküman eklemek isterseniz, MMS olarak adlandırılan başka bir servis kullanmak durumundasınız. Elbette bu servisi kullanma ücreti de genelde SMS’ten epey yüksek oluyor. Günümüzde çok kullanışlı bir sistem olmasa da, internete ulaşım imkanının olmadığı genelde acil durumlar için SMS güvenilir bir sistem. Bu nedenle de hangi GSM operatöründen, hangi tarifeyi kullanırsanız kullanın, pek ihtiyacınız yokmuş gibi görünen SMS paketi de size sunulacaktır.
WhatsApp gibi uygulamalarla yapılan anlık mesajlaşma (instant messaging) nedir?
İki veya daha fazla kişinin gerçek zamanlı olarak görüşmesine imkan sağlıyor instant messaging yani anlık mesajlaşma. Yani bu mesajlaşma türünde birden çok kişiyle aynı anda iletişim kurma şansınız var. Online olarak yani internet üzerinden mesajlaşmanızı sağlayan anlık mesajlaşma uygulamaları genelde elektronik posta ile kıyaslanıyor.
Aynı mantık üzerinden hareket eden bu iki sistemin elbette en temel farklı gerçek zamanlı olması. Elektronik posta yani e-mail gönderdiğinizde tıpkı bir mektup gibi daha uzun, belli kurallarla atıyorsunuz ve cevap kimbilir ne zaman geliyor. Anlık mesajlaşma uygulamalarındaysa her şey adından da anlaşıldığı üzere anlık gerçekleşiyor. Bu da her şeyin giderek hızlandığı günümüz koşullarında en ihtiyacımız olan şey.
Tabii bu anlık mesaj uygulamalarını yalnızca mobil üzerinden kullanmak zorunda değilsiniz. WhatsApp Web sürümünü kullanarak cep telefonunuz yanınızda olmasa da internet üzerinden, kayıtlı kişilerinizle mesajlaşabilirsiniz. WhatsApp gibi diğer birçok anlık mesajlaşma uygulamasının da web sürümleri bulunuyor.
1996 yılında ICQ ile beraber hayatımıza giren anlık mesajlaşma uygulamaları artık en vazgeçilmez ihtiyaçlarımızdan biri. Bunu gören GSM operatörleri, SMS paketlerinden çok artık bu tip uygulamaları kullanmanız için size özel tarife ve paketler sunuyorlar. Bu da aslında gerekli bir şey çünkü bu uygulamalarda yalnızca metin mesajı göndermiyorsunuz. Video, fotoğraf, gif ve belge gibi birçok döküman gönderebildiğiniz gibi sesli yada görüntülü arama da yapabiliyorsunuz. Bu uygulamaların en güzel yanı da elbette ücretsiz olmaları.
İnternet ve dünya giderek hızlanıyor. Bu dünyanın hızını da ancak WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarıyla yakalayabiliyoruz. Bu uygulamalar sayesinde anlık olarak metin, fotoğraf, video ve belge gönderebiliyor, aynı zamanda sesli ve görüntülü aramaları ücretsiz olarak gerçekleştirebiliyoruz.
Kaynak: Webtekno