Bu yenilik, reklamcılık dünyasında da yeni kapılar açabilecek nitelikte; çünkü teorik olarak insan davranışlarını ve konuşmalarını daha detaylı reklam profilleri oluşturmak için kullanabilir. Bu gelişme, hem oyun dünyasında hem de dijital pazarlama alanında önemli bir yenilik olarak görülüyor.
Sony‘nin araştırmacıları, diyalog parçalarını video oyunları ve diğer medya için kullanılabilir “fantazi kişilikler” olarak dönüştürebilen bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirdi. Bu AI kişilikleri, büyük dil modelleri gibi AI modelleri tarafından benimsenen karakterler veya kişiliklerdir. Genellikle bir AI kişiliği oluşturma süreci, bir doğal dil modelini eğitip, ardından parametre ayarlamaları ve emek yoğun insan geri bildirimleriyle bu modeli ince ayar yaparak gerçekleşir.
Sony, diyaloglardan fantezi NPC kişilikleri yaratmak için AI sistem geliştirdi
Sony’nin son deneyleri, bu süreci otomatikleştirmeyi ve bir AI modelini, diyalogdan önemli detayları çıkaracak şekilde eğitmeyi içeriyor. Ekip, bu çalışmanın nihai amacının, sıkıcı ve genel yanıtlar veren diyalog ajanlarını daha ilginç hale getirmek olduğunu belirtiyor. “Diyalog ajanlarının temel sorunları, sıkıcı ve genel yanıtları ve tutarlı bir kişilik sürdürememeleridir; genellikle konuşmalarda kendileriyle çelişirler.”
Sony araştırmacıları, bu sorunu çözmek için “kişilik çıkarma” adı verilen bir süreç oluşturdular. Örneğin, bir karakterin korsan hayatının çeşitli yönlerini tartıştığı bir diyalogdan korsan kişiliği geliştirilebilir. Bu yöntemle bir kişilik geliştirmenin büyük zorluklarından biri, diyalogun genellikle kişiliğe ilgisiz fazla bilgi içermesidir. Örneğin, korsan hayatını tartışan bir karakter, korsan kişiliğiyle ilgili olmayan konuları da tartışabilir.
Kaynak: Teknolojioku