Sosyal medya mecralarında son zamanlarda popüler hale gelen stories yani hikaye özelliği, markaları da bu alana doğru yöneltti. Instagram, Facebook, Whatsapp ve Snapchat’ta olan stories özelliğinin öne çıkmasıyla birlikte markalar çeşitli reklam ve pazarlama stratejileri geliştirmeye çalışıyor. Hikayelere ayırdıkları bütçelerin geri dönüşünü almak isteyen şirketler, doğru hedef kitleye yönelik yaratıcı ve kullanıcı odaklı hikaye içerikleri ürettiğinde başarıya bir adım daha yaklaşıyorlar. Sosyal medya giriş kadar markaların sosyal medya var olmaları da oldukça önemlidir. Sosyal medya türleri olan Instagram, Facebook ve Snapchat’in hikaye özelliği pazarlama için yeni bir dikey sunumdur. Fakat önemli olan bunu doğru ve etkin bir şekilde kullanmaktır. Sosyal medya terimleri, sosyal medya videoları ve bazı istatistiklerle her bir mecradaki hikaye özelliğinin kullanımını anlayarak doğru ve etkili hikaye içerikleri geliştirebilirsiniz.
Sosyal Medyada Hikaye Özelliğinin Kullanımı
Snapchat aslında tümüyle stories özelliği taşıyan bir sosyal medya mecrası olduğu için günlük kullanıcılarının hepsi zaten hikaye özelliğini kullanıyor. Fakat Instagram kullanıcı sayısının çok daha fazla olmasından dolayı, günlük hikaye kullanımın oranının da Snapchat’i geçtiğini söyleyebiliriz. Facebook, Instagram’dan daha fazla kullanıcı sayısına sahip olmasına rağmen hikaye kullanım oranı bir hayli düşük. Snapchat’in günlük kullanıcı sayı 187 milyon yani hikaye kullanan kişi sayısı da buna göre 187 milyon oluyor. Instagram’ın ise günlük kullanıcı sayısı 500 milyon, günlük hikaye kullanımı ise 300 milyon. Bu rakamlara bakıldığında Instagram, hikaye özelliğinin en çok kullanıldığı mecra.
Yaş Durumuna Göre Sosyal Medya Kullanımı
Facebook genel olarak her yaş grubuna hitap ediyor. Instagram ve Snapchat ise daha çok genç nesle hitap ediyor. Snapchat özelde daha çok Z kuşağının ilgisini çekiyor. Instagram ise daha çok Y kuşağının vakit geçirdiği bir sosyal medya mecrası. Snapchat’ın aktif kullanıcı kitlesi 13-18 yaş arası gençlerden oluşuyor. Instagram’ın aktif kullanıcı kitlesi ise 19-49 yaş arası genç yetişkinlerden oluşuyor.
Sosyal Medya Hikayelerinin En Çok Kullanılan Özellikleri
Hikayeleri öncelikle doğru platformda kullanmanız gerekiyor. İçerikleriniz ne kadar ilgi çekici ve yaratıcı olursa olsun doğru mecralarda kullanılmazsa ne yazık ki pek işe yaramıyor. Snapchat’in en iyi özellikleri konum gösterme ve sponsorlu filtrelerdir. Instagram’ın en iyi özellikleri highlight ve ankettir. Facebook’un en iyi özellikleri ise anket ve grup chat bölümüdür.
Snapchat; markalara, marka bilinirliği, geri bildirim ve kampanya bilinirliği sağlıyor. Instagram; markalara, geri bildirim, ürün satın alma ve web sitesi trafiği sağlıyor. Facebook ise; markalara, marka bilinirliği, kullanıcı içeriği ve etkinlik katılımı sağlıyor.
Snapchat hikaye özelliğinde hazırlayabileceğiniz en iyi içerikler spontane içerikler ve reklam içerikleridir. Instagram hikaye özelliğinde hazırlayabileceğiniz en iyi içerikler yeni ürün tanıtımı ve takipçilerle soru cevap tarzındaki içeriklerdir. Facebook hikaye özelliğinde hazırlayabileceğiniz en iyi içerikler ise etkinlik duyurularıdır.
Kaynak: influencermarketingturkiye.com