Bu uydular çevrimiçi olduklarında ABD’nin her köşesine, hatta uzak konumlara bile hücresel bağlantı sağlayabilecekler.
Bu, şirketin 2022’de T-Mobile ile girdiği işbirlikçi bir girişim olan Coverage Above and Beyond’un bir parçası olarak geliyor. Gerçekleşmesi biraz zaman aldı ancak program sonunda meyvelerini vermeye başladı. SpaceX, web sitesinde bu uyduların, yerleşik bir “eNodeB modem” sayesinde esasen cep telefonu baz istasyonları gibi çalıştığını açıklıyor. Buradaki nihai amaç, “Dünyanın herhangi bir yerinde cep telefonu bağlantısına” olanak tanıyan ölü bölgelerin varlığını etkili bir şekilde ortadan kaldırmak. Akılda tutulması gereken bir şey, hizmetin öncelikle uzak yerler için tasarlandığı.
SpaceX CEO‘su Elon Musk‘un X’te (eski adıyla Twitter olarak bilinen platform) belirttiği gibi, Starlink uzay kuleleri “mevcut karasal hücresel ağlarla” aynı seviyede rekabet edemeyecek.
SpaceX, doğrudan hücresel kapsama için ilk Starlink uydularını fırlattı
İşler küçük başlayacak. Kısa mesaj gönderme özelliği bu yılın sonlarında kullanıma sunulacak. Daha sonra 2025 yılında kullanıcılar telefon aramaları yapabilecek, veri gönderebilecek ve akıllı saatler gibi IoT (nesnelerin interneti) cihazlarını hizmete bağlayabilecek. Her iki şirket de yol boyunca birçok engelle uğraşmak zorunda kaldı. Bu uyduların tasarlanması ve inşa edilmesi inanılmaz derecede zor olmakla kalmadı, aynı zamanda hükümet düzenleyicileri de süreci yavaşlattı.
Başlangıçta, Starlink’in uzaktan bağlantısının beta testinin 2023’te yapılması planlanmıştı. Ancak bu Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) bekleyen onayı nedeniyle asla gerçekleşmedi. Neyse ki FCC, geçtiğimiz aralık ayında SpaceX’e doğrudan hücreye uydularını test etmesi için yeşil ışık yaktı.
Kaynak: Teknolojioku