Hemen herkes balonları bir kumaşa sürtüp kağıtları çekme deneyini görmüştür. Statik elektriğin en net gösterildiği deneylerden biri budur.
Statik elektrik kavramını antik Yunan’dan bu yana biliyoruz. Yine de statik elektriğin altında yatan sebep bilinmiyor. Araştırmacılar sonunda bu konuda aranan cevapları bulmuş olabilir.
Yeni araştırmada, fleksoelektrik adlı bir başka yapı incelendi. Bu yapıda maddelerin ayrışması nedeniyle elektriklenme oluşuyordu. Araştırmacılar, bu durumun statik elektriğe neden olup olmadığını inceledi.
İki madde düzensiz olarak birbirleriyle temas edip sürtündükleri zaman, ne kadar pürüzsüz olurlarsa olsunlar yüzeyler arasında bükülmeler ve baloncuklar oluşuyor. Bu alanlarda oluşan yapısal esneme kaynaklı elektrik yükü birikerek statik elektriği ortaya çıkarıyor. Bu sürecin matematiksel formülünü de içeren inceleme Physical Review Letters dergisinde yayımlandı.
Bu yöntem, aynı materyalden yapılmış malzemelerin de neden birbirlerine sürtüldükleri zaman elektrik akımı oluşturduğunu açıklayabiliyor. Böylece bu elektriksel yükün oluşması için farklı yapıda malzemeler kullanılması gerektiğini öne süren görüşler de devre dışı kalmış oldu.
Plastik, statik elektrik üretmekte oldukça başarılı. Bu yeni araştırma sonucunda bilim insanları, giyilebilir teknolojiler gibi teknolojileri daha efektif ve gelişmiş hale getirmeyi başarabilir, statik elektriği yeni alanlarda kullanabilirler. Ayrıca bu sayede statik elektriğin tehlikeli olabileceği bölgelerde yeni güvenlik önlemleri alınabilir.
Kaynak: Webtekno