İnsanlar, daha doğdukları ilk andan itibaren çevrelerini ve kendilerini tanımaya başlar. Bu süreçte de sobanın sıcak, buzun soğuk olduğunu, ayak serçe parmağımızı bir yere çarpmanın çok can yakabildiğini, bazı yemeklerin lezzetli olduğunu öğrenir ve ona göre hareket ederiz.
Bu özellik şimdiye kadar yalnızca canlılara özgü idi. Robotlar, kendi varlıklarını ve özelliklerini ise dışarıdan yani geliştirilerden gelen bilgiyle öğreniyordu. Yeni bir çalışma bu durumu değiştirmiş gibi gözüküyor. Columbia Engineering’den bir ekip, sadece çevresini değil kendisini de algılayabilen ve hatta kendisini “hayal eden” bir robot geliştirdi.
Robotların da hayalleri olacak mı?
Columbia Engineering tarafından hazırlanan bir çalışma, tarihte ilk defa bir robotun insan yardımı olmadan kendi bedenini tamamen öğrenip modelleyebilen bir robot geliştirildiğini ortaya koydu. Science Robotics dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar, robotun bunu nasıl başardığını da açıkladı.
Buna göre araştırmacılar, robotik kolu 360 derece açıdan çeken beş kamera ile robotu bağlayarak işe başladılar. Bu kameralardan gelen görüntülerde, kendi motor komutlarının sonuçlarını gören robot, hareketlerini ve kendisini öğrenmek için üç saat harcadıktan sonra durdu. Çalışmaya göre robot bu bilgileri daha sonra farklı engelleri aşmak, hedefleri gerçekleştirmek ya da engellerden kaçınmak için de kullandı. Hatta olası hasarları da önceden görüp ona göre stratejilerinde düzeltmeler de yaptı.
Araştırmacılar daha sonra robotun kendisini nöral ağda nasıl gördüğünü keşfetmek için zorlu bir sürece başladı. Bu sürecin sonunda robotik kolun kendisini bir nevi sisin içinde, %1’lik bir hata payıyla modelleyebildiğini gördüler. Bir karar vermesi gerektiği zaman robot, önce kendisini o şeyi yaparken hayal etti. Simülasyonlarında sonuca ulaşabildiğinde de aksiyona geçti.
Bilim insanlarına göre bu çalışma, kendi kendine yetebilen robotlar için önemli bir atılım olacak. Böylelikle robotlar kendi başlarına sorunları çözebilecek, kendilerini anlayabilecek, arızalarını ya da hasarlarını onarabilecekler.
Kaynak: Webtekno