X

Tek bir lazer ve çiple, tüm internete eşdeğer veriyi bir saniyeden kısa bir sürede iletebiliyorlar

Bilginin iletilmesi insanlığın temelinde yer alan bir olgu ve teknoloji ilerledikçe bunu giderek daha hızlı bir şekilde yapabilir hale geldik. Ancak Nature Photonics’te yayınlanan bir araştırmaya göre ulaşılan son rekor o kadar akıllara durgunluk verecek kadar yüksek ki, hızını anlamak için tüm internetle karşılaştırmamız gerekiyor.

Araştırmacılar, tek bir lazer ve tek bir optik çip kullanarak saniyede 1.8 petabit iletmeyi başardılar. Bir petabit, 1 milyon gigabit ile aynı anlama geliyor ve bu bilgi miktarı, küresel internet trafiğinin iki katına eşdeğer.

Bu başarı inanılmaz gibi görünüyor ve lazer ışığını bir frekans gökkuşağına dönüştürebilen bir cihaz olan, “frekans tarağı” olarak tasarlanmış optik çipe bağlı. Frekansların her biri, bir tarağın dişleri gibi eşit aralıklı ve her biri daha sonra fiber optik yoluyla iletilen kendi veri akışını taşıyabilir. Bu yöntemi kullanmadan aynı veri iletimini elde etmek için 1.000 lazer gerekir. İlginç bir şekilde bu sistem fiber optik iletim düşünülerek oluşturulmamış olsa da bu konuda oldukça başarılı.

Çipi geliştiren araştırma grubunun başkanı ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi profesörü Victor Torres Company yaptığı açıklamada “Bu çipin özelliği, fiber optik iletişim için ideal özelliklere sahip bir frekans tarağı üretmesidir – yüksek optik güce sahiptir ve gelişmiş optik iletişim için ilginç olan spektral bölge içinde geniş bir bant genişliğini kapsar” diyor ve ekliyor: “Hatta, bazı karakteristik parametreler tasarımla değil tesadüfen elde edildi. Ancak, ekibimin çabalarıyla, artık süreci tersine çevirebiliyor ve telekomünikasyondaki hedef uygulamalar için yüksek tekrar edilebilirliğe sahip mikro petekler elde edebiliyoruz.

Ayrıca ekip çipi modelleyerek ileride iletimi 50 kat daha hızlı hale getirebileceğini de gösterdi. Bu kadar büyük miktarda bilgiyi taşımak için tek bir lazer kullanma yeteneği, telekomünikasyon teknolojilerinin enerji ihtiyaçlarını büyük ölçüde azaltacaktır.

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Profesör Leif Katsuo OxenløweBaşka bir deyişle, çözümümüz, tümü güç tüketen ve ısı üreten internet merkezlerinde ve veri merkezlerinde bulunan yüz binlerce lazerin yerini alma potansiyeli sunuyor. Daha küçük bir iklim ayak izi bırakan bir İnternet elde etmeye katkıda bulunma fırsatına sahibiz” dedi.

Dünyadaki diğer pek çok grup ve kurum gibi ekip, lazeri ve diğer bileşenleri çipin kendisine entegre etmeye, onu daha verimli ve hatta daha az enerji tüketir hale getirmeye çalışıyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post