ABD’de sunulan yeni bir yasa tasarısı, büyük teknoloji şirketlerini, kullanıcı verilerinin değerini paylaşmaya zorlamayı amaçlıyor.
Google ve Facebook gibi şirketler için verilerinizin değeri ne kadardır hiç düşündünüz mü? ABD’li senato üyeleri Mark Warner ve Josh Hawley, Pazartesi günü öne sürecekleri bir yasa tasarısıyla bu soruya cevap aramaya karar verdi. Eğer sunulan yasa tasarısı kabul edilirse, büyük teknoloji şirketleri, kullanıcılarının bilgilerinin değerini açıkça bildirmek zorunda kalabilir.
Verilerin değerine paha biçip bunu açıklamak büyük teknoloji şirketlerinin pek de işine gelmeyeceği için sunulan yasa tasarısına itiraz edilmesi muhtemel görünüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Warner, “Her bir kullanıcı başına; yaş, konum ve ilişki durumu gibi verilerin 5 Dolar civarında olacağını düşünüyorum.” dedi. Ancak konuyla ilgili diğer tahminlerin sunduğu rakamlar daha yüksek.
Google ve Facebook gibi şirketlerin, hedefli reklamcılık şirketlerine satmak üzere kişisel bilgilerimizi topladığını, bu şekilde milyarlarca Dolar kazandığını biliyoruz. Ancak Cambridge Analytica gibi güvenlik skandalları gösteriyor ki bu süreç manipülasyona açık bir süreç.
Facebook, Google, Twitter ve Amazon etkilenecek isimler arasında
Warner, yaptığı açıklamanın bir kısmında şu ifadelere yer verdi: “Bu şirketler hakkımızda inanılmaz miktarlarda veriye sahip. Eğer Facebook’u aktif kullanan biriyseniz, Facebook sizin hakkınızda yaşadığınız ülkenin hükumetinden daha fazla şey biliyor olabilir. Birincisi, insanlar haklarında ne kadar çok bilgi toplandığının, ikincisi de bu verilerin ne kadar değerli olduğunun farkında değil.”
Yasa tasarısı kabul edilirse, aylık kullanıcı sayısı 100 milyondan fazla olan şirketler için uygulanacak. Bu da Facebook, Google, Twitter ve Amazon’un mutlaka durumdan etkileneceği anlamına geliyor. Ayrıca bu şirketler yılda bir defa olmak kaydıyla kullanıcı verilerinin toplam değerini ABD Sermaye Piyasası Kurumu’na bildirmek durumunda kalacak.
Kaynak: Business Insider
Kaynak: Dünya Halleri