2020 yılında koronavirüs pandemisi ile yarı iletken pazarında üretim durma seviyesine gelmiş hatta bazı bölgelerde tamamen durmuştu. Çip krizi olarak da bildiğiniz bu krizin 2021’de hafiflemesi ve üretimin normal seyrine dönmesi bekleniyordu. Ancak görünüşe göre planlar tutmadı ve krizin etkisi azalması gerekirken artmaya başladı.
Çip krizi ilk konsolları etkiledi
PlayStation 5, Xbox Series ve ekran kartı gibi ürünlerin neden sürekli stoklarının bittiğini hiç düşündünüz mü? Bu ürünler kapış kapış mı satıyor yoksa başka bir neden mi var? Aslında bu ürünler büyük ilgi gördü. Ancak arz-talep dengesi sağlanamadı. Çip krizi yüzünden üretim oldukça yavaş.
Tüm dünyada hala yeni nesil oyun konsollarında stok sorunu yaşanıyor. Ekran kartları da keza öyle. Tabii ekran kartlarının stoklarının tükenmesinde bir diğer etken de kripto para madencileri oldu. Ancak asıl neden çip krizi.
Telefonlarda stok bulmak zorlaşıyor
Apple da bu krizden etkilenmişti. iPhone 12 Pro modelleri beklenenden 2 ay sonra satışa sunulmuştu. Redmi K40 ailesi 300.000 adet sattıktan sonra stok dışı kalmış ve Xiaomi CEO’su çip krizi yaşadıklarını resmi olarak açıklamıştı.
Bu süreçten kendi işlemcisini kendisi üreten Samsung da etkilenecek gibi görünüyor. Galaxy Note 21 ailesinin beklenenden geç satışa sunulacağı söyleniyor. Samsung’u çip krizinin yanında Amerika’daki üretim tesisinde yaşanan elektrik kesintileri sonucunda üretime ara vermesi de etkiledi.
Çip krizinin önümüzdeki dönemde etkisini daha fazla göstereceği söyleniyor. Durum böyle olursa tüm teknolojik ürünlerin fiyatlarına tatlı tatlı zam yapılabilir. Bu zamlar dolar/euro üzerinden yapılacağı için Türkiye fiyatları bundan olumsuz etkilenebilir.
Otomotiv sektörü de topun ağzında!
Sadece teknolojik ürünlerin değil otomobillerin fiyatlarının da artacağı söyleniyor. Çünkü otomobillerde de bildiğiniz gibi yarı iletken ürünler kullanılıyor. Hem üretimin azalması hem de çip krizinin baş göstermesi otomotiv sektörünü de pas geçmeyecek.
Fiyatlara yapılacak olan zam hakkında şimdilik konuşmak için erken görünüyor. Firmalar eğer bir çıkış yolu bulamazsa ki bu her iki taraf için de kötü olur, fiyatlar 2021’in ikinci yarısından sonra tırmanışa geçebilir.
Kaynak: Teknolojioku