Titan denizaltısı, geçtiğimiz hafta Titanik’in enkazını keşfetmek için yaptığı dalış sırasında bir iç patlama yaşadı ve beş yolcusu da hayatını kaybetti. Ve bu feci kaza, internet üzerinde yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu: Titan’ın yaşadığı iç patlama, derinlerde yatan Titanik batarken neden yaşanmadı? Başka bir deyişle, Titanik batarken neden patlamadı?
Geçtiğimiz hafta, radyo programı sunucusu Jesse Kelly, gönderdiği bir tweet’te “Gerçekten aptalca bir sorum var: Su basıncı, Whoopi Goldberg’in bir üzümün üzerine basması gibi bir denizaltıyı ezebilecek kadar kötüyse, Titanik nasıl dipte oturuyor ve nispeten sağlam?” diye sordu. Elbette bazıları bu soruyla alay etmekte gecikmedi, ancak pek çok kişi de kendi şaşkınlıklarını belirterek soruyu destekledi.
Bu soruyu cevaplamak için, öncelikle iç patlamaların neden meydana geldiğine bakmamız gerekiyor. İçeri doğru olan bu patlamalar, iç ve dış basınç arasındaki basınç farkının sonucu olarak nesnelerin kendi üzerine çökmesiyle ortaya çıkar.
Northeastern Üniversitesi fizik profesörü Arun Bansil, Northeastern Global News için yazdığı bir yazıda, “Bir su altı aracı okyanusun derinliklerindeyken, yüzeyinde su basıncı nedeniyle oluşan kuvveti deneyimliyor” dedi ve devam etti: “Bu kuvvet, gövdenin dayanabileceği kuvvetten daha büyük hale geldiğinde, araç şiddetli bir şekilde patlar.”
Bir nesnenin içinde dışarıya göre daha düşük basınç olduğu sürece, yüzeyinde patlamalar meydana gelebilir. Örneğin içindeki bütün hava çıkartılarak vakum oluşturulmuş bir kutu, kendi içine doğru çökecektir.
Titan denizaltı aracının patlamasına rağmen Titanik’in patlamaması sorusuna cevap vermek için yapmamız gereken şey, Titanik’in batma hikayesine bakmakta yatıyor. Aslında, Titanik’in bazı kısımları aynı iç patlamayı yaşadı ancak bu belirleyici değildi.
Titanik’in kıç bölümü, muhtemelen yüzeyin yaklaşık 60 metre altında patladı. Bu ilk patlama veya patlamaların ardından geminin içindeki havanın serbest kalarak içeriye su dolması ile basıncın dış ve iç kısımlarda eşit olmasına neden oldu ve patlamayan parçalar bu yıkıcı olaydan kurtulmayı başardı.
Geminin yeterince büyük kısmı bu patlamaları yaşamadığı için, Titanik nispeten “sağlam” bir şekilde batmayı başardı.
Kaynak: Chip